A fost lansată prima păpușă Barbie cu sindrom Down, după ce producătorul a fost criticat că jucăriile nu reprezintă „femei reale”, relatează BBC.
Compania americană Mattel, care produce faimoasele păpuși Barbie, a fost criticată deoarece păpușile tradiționale nu reprezintă femei reale. Așa că în ultimii ani conducerea Mattel a decis să lanseze păpuși diverse, inclusiv Barbie în scaune cu rotile, cu aparate auditive sau cu proteze pentru membre.
Mattel a transmis că scopul companiei este ca „toți copiii să se vadă pe ei înșiși în păpușile Barbie”.
Păpușa originală Barbie lansată în 1959 avea picioare lungi, talie subțire și păr lung, blond. Specialiștii de la Universitatea din Australia de Sud au sugerat că doar o femeie din 100.000 are formele păpușii Barbie.
În urma unor campanii care au cerut ca păpușile Barbie să reflecte o imagine mai realistă a corpului, Mattel a lansat în 2016 păpuși Barbie plinuțe, scunde sau înalte. De asemenea, au fost create păpuși cu piele mai închisă la culoare, care să reflecte diverse etnii.
Lisa McKnight, directoare în cadrul Mattel, a declarat că speră că nouă păpușă Barbie cu sindrom Down îi va ajuta pe oameni să fie mai empatici.
Mattel a mai transmis că angajații companiei au colaborat cu Societatea Națională pentru Sindrom Down din SUA pentru a se asigura că păpușa reprezintă cu acuratețe o persoană cu sindrom Down.
Păpușa are o față mai rotundă, cu urechi mici și ochi migdalați, care sunt adesea caracteristici pentru persoanele cu sindrom Down. Rochia purtată de păpușă este galbenă cu albastru, aceste culori fiind asociate conștientizării acestei afecțiuni.
Păpușa poartă și un colier roz cu 3 simboluri în formă de V ce reprezintă copii ale cromozomului 21, care duc la apariția caracteristicilor asociate cu sindromul Down.
Kandi Pickard, directoarea Societății Naționale pentru Sindrom Down din SUA, a declarat că este bucuroasă deoarece „pentru prima dată copiii se pot juca cu o păpușă Barbie care arată ca ei.”
„Niciodată nu ar trebui să subestimăm puterea reprezentării. Este un pas uriaș în direcția incluziunii”, a mai spus ea, potrivit BBC.
Modelul britanic Ellie Goldstein, activistă pentru drepturile persoanelor cu sindrom Down, a declarat că a fost „copleșită” când a văzut păpușa. „Diversitatea este importantă. Oamenii trebuie să vadă mai mulți oameni ca mine în lume, care să nu fie ascunși”, a mai spus ea.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: