Vulcanul Șiveluci din Peninsula Kamceatka, aflată în estul extrem al Rusiei, a erupt marți, 11 aprilie, și a acoperit cu cenușă satele din împrejurimi, relatează Reuters.
Imaginile spectaculoase filmate surprind norul de praf și de cenușă ridicat deasupra regiunii. Mai multe sate au fost complet acoperite de un strat gros de cenușă vulcanică.
În imagini se vede cum oamenii pășesc prin stratul gros de cenușă care seamănă cu zăpada doar că, spre deosebire de aceasta din urmă, cenușa are o culoare maronie.
Norul de cenușă s-a întins pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați, iar lava care s-a scurs de pe vulcan a topit zăpada, motiv pentru care autoritățile au emis o avertizare de scurgeri de noroi. Mai multe sate au fost îngropate sub un strat de cenușă gros de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.
Norul de cenușă a ajuns în atmosferă până la o înălțime de 20 de kilometri, iar zborurile în regiune au fost suspendate.
Aproximativ 300.000 de oameni locuiesc în Peninsula Kamceatka. Deocamdată, vulcanul s-a mai domolit, însă specialiștii au atras atenția că acesta ar putea arunca din nou cenușă peste sate. Însă este puțin probabil ca scurgerile de lavă să ajungă până în localități.
Din fericire, nu există victime. Vulcanul Șiveluci este unul dintre cei mai activi vulcani din regiune. Se estimează că în ultimii 10.000 de ani au existat circa 60 de erupții majore. Ultima s-a produs în anul 2007.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: