Memoria este o funcție esențială. Activitatea zilnică, capacitatea de interacțiune și cea cognitivă depind fundamental de calitatea memoriei. Puterea de memorare a creierului uman este impresionantă, mecanismele din spatele acestei capabilități cerebrale sunt extrem de complexe, unele nefiind încă pe deplin înțelese.
Se știe, însă, cu certitudine că unele obiceiuri sunt în măsură să întrețină și să mențină un randament superior memoriei, dar și capacității de acumulare a informațiilor noi. Îți vom prezenta, în continuare, obiceiurile zilnice ale oamenilor cu memorie impresionantă.
Țin sub control bolile cronice
Se spune că o boală cronică respectă pacientul disciplinat. Toate suferințele cronice, indiferent că sunt metabolice și cardiovasculare sau de altă natură, au impact negativ asupra sănătății creierului. În consecință, măsurile care previn sau țin sub control aceste afecțiuni sunt binevenite.
Susținerea celulei nervoase prin compuși naturali, care stimulează metabolismul neuronal, facilitează oxigenarea și previn degradarea neuronală, precum cei conținuți de Neuro Optimizer, este o soluție care s-a dovedit eficientă.
Au program organizat
Memoria merge mână în mână cu rutina. Un program corect și organizat este un aliat al memoriei, în special, și al funcțiilor cognitive, în general.
Un program repetitiv, cu ore fixe pentru culcat și trezit, pentru luat masa, pentru muncă și deconectare este un ritm confortabil pentru creier, care sporește eficiența și concentrează atenția și memoria pe lucrurile importante din viața. Acesta este și unul dintre motivele pentru care oamenii au nevoie de adaptare atunci când programul obișnuit suferă modificări.
A avea un ritm de viață organizat nu înseamnă însă rigoare dusă la extrem, ci păstrarea unor limite rezonabile între activitate, destindere activă și odihnă.
Respectă o alimentație echilibrată
Sănătatea generală depinde de o alimentație sănătoasă. Contează în egală măsură diversitatea alimentelor, proporția echilibrată dintre proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și cantitatea acestora.
Un creier sănătos consumă glucoză, provenită din metabolizarea carbohidraților sănătoși din fructe, cereale și legume, dar are, în același timp, nevoie de un aport corect de apă. Carențele de nutrienți, excesul de zahăr, alcool și grăsimi pot aduce prejudicii ireversibile celulei nervoase, mai ales prin afectarea legăturilor interneuronale și a neurotransmițătorilor.
Țin stresul sub controlul
Stresul moderat este inevitabil. Stimulează atenția, concentrarea și activează celulele nervoase. În schimb, stresul cronic, intens, care produce manifestări organice (tulburări digestive, palpitații, modificări ale ritmului respirațiilor) este toxic pentru celula nervoasă.
Controlul stresului este o necesitate pentru buna funcționare creierului și pentru păstrarea memoriei. Aplicarea tehnicilor de relaxare – meditația, respirația amplă și controlată voluntar, interacțiunea socială, conectarea cu cei dragi – sunt benefice pentru gestionarea și atenuarea efectelor nefaste ale stresului cronic.
Fac mișcare
Mișcarea este un aliat al sănătății creierului, iar una dintre condiții este ca aceasta să fie parte din rutina zilnică. Activitatea fizică este calea naturală prin care celula nervoasă este bine oxigenată și are loc distribuția glucozei, nutrientul unic necesar neuronilor.
Prin mișcare fizică zilnică se înțeleg plimbările la pas normal, urcatul scărilor, de fiecare dată când acest lucru este posibil, și efectuarea unor exerciții de întindere la fiecare 50 de minute de stat pe scaun.
Este bine de știut că sedentarismul este un inamic real al sănătății creierului, chiar și atunci când starea generală este una bună. Mai mult, este dovedit că persoanele care sunt sedentare atunci când au între 30 și 50 de ani au un risc sporit de a suferi de boli degenerative după vârsta de 70 de ani.
Dorm sănătos
Somnul joacă un rol important în sănătatea creierului. Există câteva teorii conform cărora somnul ajută la curățarea proteinelor anormale din creier și consolidează amintirile, ceea ce îmbunătățește memoria generală și păstrează funcțiile cerebrale normale.
Este importantă respectarea orelor de somn, între șase și opt ore în fiecare zi. Valoarea orelor de somn stă în calitatea lor, ceea ce înseamnă somn consecutiv, nu fragmentat în trepte de două sau trei ore.
Somnul neîntrerupt susține sistemul endocrin, echilibrează metabolismul, stimulează producerea unor reacții chimice de sinteză de proteine, reglează tensiunea și ritmul respirațiilor, contribuie la imunitatea generală și prin toate acestea susține sănătatea cerebrală.
Activitatea cerebrală – lectura, scrisul, jocurile logice, problemele de matematica – antrenează funcțiile cognitive, iar prin aceasta întrețin memoria și facilitează acumularea de informații noi. Un creier antrenat nu are vârstă, și poate rămâne tânăr și activ, indiferent de vârsta biologică, dar pentru asta trebuie stimulat și îngrijit corect, în fiecare zi.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: