O pastilă experimentală a vindecat de cancer o treime dintre pacienții cu leucemie care au primit noul tratament, relatează Euronews.com.
Medicamentul se numește revumenib și a eliminat cancerul în cazul a 30% dintre participanții la un studiu clinic desfășurat în SUA.
„Suntem extraordinari de încrezători datorită acestor rezultate. Asta era ultima lor șansă”, a declarat coautorul studiului Ghayas Issa, medic și cercetător la Centrul pentru Cancer Anderson de la Universitatea din Texas.
El a declarat că leucemia a dispărut din celulele din măduva spinării în cazul unora dintre pacienți.
Leucemia mieloidă acută este un tip ce cancer ce atacă măduva spinării, unde sunt produse celulele sangvine. Boala duce la producerea necontrolată a unor celule „defecte”.
Revumenib face parte dintr-o nouă clasă de terapii țintite pentru tratarea leucemiei acute. Medicamentul inhibă o anumită proteină numită menină. Această proteină are un rol important în mecanismul complex care este deturnat de celulele bolnave, ducând la transformarea celulelor sangvine normale în celule canceroase, mai notează Euronews.com.
Folosind revumenib, celule bolnave sunt transformate înapoi în celule normale, ceea ce duce la remisie, a mai explicat Issa.
Medicamentul a salvat deja viețile a 18 participanți la studiul clinic. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Nature”.
Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la revumenib, iar 30% au prezentat o remisie completă: practic, cancerul nu a mai fost detectat în sângele lor. Pe baza rezultatelor, în decembrie 2022 Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA i-a conferit medicamentului un statut care să ducă la producerea mai rapidă a acestuia.
Tratamentul nu funcționează însă în cazul tuturor pacienților, ci doar în cazul unui subset de leucemii, care în general prezintă gene lipsă sau o fuziune a cromozomilor.
Mai exact, pastila experimentală țintește cea mai comună mutație ce apare în cazul leucemiei mieloide acute (o genă numită NPM1) și o fuziune mai puțin obișnuită numită KMT2A. Împreună, aceste mutații apar la circa 30-40% dintre bolnavii de leucemie mieloidă acută.
Faza 1 a studiului clinic a presupus înscrierea a 68 de pacienți la 9 spitale din SUA. În cazul lor leucemia fie revenise în organism, fie ei nu răspunseseră niciodată la tratamentul tipic cu chimioterapie.
Printre ei s-a numărat și Algimante Daugeliate, o tânără arhitectă de 23 de ani din Lituania. Ea fusese diagnosticată cu leucemie și primise două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, însă toate tratamentele eșuaseră. Medicii chiar luau în calcul îngrijirea paliativă.
„Eram disperată. Parcă trăiam un film îngrozitor. Simțeam că moartea e iminentă și aveam doar 21 de ani”, a povestit ea pentru „El Pais”.
Însă, după ce a început să ia revumenib în urmă cu 2 ani, Daugeliate și-a revenit complet. Și-a reluat viața normală, a terminat facultatea, iar acum lucrează într-un birou de arhitectură din Copenhaga.
Foto: geralt / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: