Lucerna nu este o planta pretentioasa din punctul de vedere al temperaturilor, insa nu acelasi lucru se poate spune si atunci cand vine vorba despre sol. Pentru a se putea dezvolta potrivit asteptarilor, lucerna are nevoie de umiditate, asa ca este foarte importanta calitatea solului si capacitatea acestuia de a se pastra umed.
Dezvoltarea optima a lucernei are loc in soluri neutre sau slab alcaline. Din acest motiv, daca iti doresti sa plantezi seminte lucerna, atunci ar fi de preferat sa alegi zone in care se gasesc urmatoarele tipuri de sol:
- cernoziom;
- soluri brune;
- soluri aluvionare;
- soluri podzolice.
Iata cum pregatesti solul pentru plantarea lucernei
Alege sa cultivi seminte de lucerna pe terenuri pe care au fost plantate anterior grau, orz sau cartofi timpurii. Pentru infiintarea unei culturi de lucerna in primavara, poti alege terenuri pe care au fost cultivate inainte porumb sau floarea soarelui.
Inainte de semanat, solul trebuie arat la o adancime de 25 cm si, apoi, nivelat, fie ca faci asta in vara (pentru culturile insamantate toamna), fie in toamna (pentru cultura ce urmeaza a fi infiintata in primavara). Solul poate fi maruntit cu ajutorul unui combinator si nivelat din nou inainte de a planta seminte de lucerna, pentru pregatirea patului germinativ. In cazul in care perioada de insamantare este una secetoasa, atunci se recomanda ca terenul sa fie si tavalugit inainte de a fi semanat.
Tipuri de seminte de lucerna
Romania are soluri care favorizeaza dezvoltarea productiva a culturilor de lucerna, motiv pentru care se cultiva atat soiuri provenite din alte tari, cat si soiuri genetic romanesti, omologate de statiunile de cercetare locale. Iata care sunt principalele tipuri de lucerna pe care le poti regasi cultivate pe campurile de la noi din tara:
- Primula si Pomposa – sunt doua soiuri provenite din afara tarii;
- Magnat, Roxana, Mihaela, Teodora, Cezara, Suceveana, Fundulea, Luxin, Triumf si Gloria – acestea sunt soiuri romanesti. Ele sunt rezistente la seceta si la iernare. In plus, au o valoare nutritiva ridicata si sunt potrivite atat pentru cultura pura, cat si pentru amestec cu trifoi sau ovaz.
Cum se intretine cultura de lucerna si cum se combat eficient buruienile?
Una dintre conditiile vitale pentru obtinerea unei culturi de lucerna productive o reprezinta irigarea eficienta, pentru a putea asigura nevoia de apa in cazul in care nu exista precipitatii.
Un al doilea factor care influenteaza in mod vital dezvoltarea acestor seminte lucerna si a culturii il reprezinta imburuienarea in primul an, in special in primele faze de vegetatie. Iata care sunt buruienile care pot sufoca culturile de lucerna:
- buruienile dicotiledonate;
- buruienile monocotiledonate;
- buruienile parazite (cuscuta). Acest tip de buruiana este capabila sa elimine complet lucerna si trifoiul, deoarece poate impiedica dezvoltarea acestora inca din primele faze de vegetatie.
Astfel, pentru a te asigura ca vei oferi cele mai bune conditii de dezvoltare ale culturii de lucerna, specialistii recomanda folosirea unui erbicid special pentru acest tip de planta, din gama PlantMaster. Consulta oferta completa de seminte si erbicide, si asigura-te ca faci cele mai bune alegeri, astfel incat sa te bucuri de rezultate pe masura eforturilor depuse.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: