Lucrările de pe Bâstroe ar avea deja efect în Delta Dunării

Foto: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Ambasadorul ucrainean la București a fost convocat, luni, la Ministerul de Externe, pentru a fi solicitată aprobarea Ucrainei ca autoritățile române să poată face verificări pe canalul Bâstroe.

Ministrul Transporturilor ar fi ridicat problema dragării canalului Bâstroe de către Ucraina la autoritățile europene de la Bruxelles.

Potrivit informațiilor autorităților române, partea ucraineană ar fi dragat până la minim 7 metri pe canalul Bâstroe. Autoritățile române nu au fost informate despre aceste lucrări.

Autoritățile navale ucrainene au anunțat armatorii că este permisă intrarea pe canalul Bâstroe a unor nave mari. Din cauza lucrărilor pe Bâstroe, debitele pe brațul Sulina ar fi scăzut și afectează deplasarea navelor de transport.

De asemenea, dragajele făcute pe brațul Chilia pentru a asigura debitele pe Bâstroe provoacă retragerea apei de pe canalele adiacente din Delta Dunării și afectează atât flora și fauna, cât și transportul de pasageri.

Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, ucrainenii deversează materialul dragat în Marea Neagră, iar curenții maritimi aduce aceste aluviuni pe Bara Sulina, ceea ce provoacă scăderea adâncimilor. Pe Bara Sulina ar fi scăzut adâncimea cu 70 de centimetri.

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, spune că nu a primit nicio informare despre lucrările de adâncire pe Canalul Bâstroe, de la partea ucraineană și nu s-a prezentat niciun proiect pentru o eventuală analiză de impact.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.