Se deschide o fermă piscicolă plutitoare de păstrăvi curcubeu pe Lacul Oașa

păstrăv fermă piscicolă
Foto: darrenquigley32 / pixabay.com

O fermă piscicolă plutitoare pentru creșterea păstrăvului curcubeu urmează să fie amplasată în curând pe Lacul Oașa, relatează publicația locală Alba24.

Lacul de acumulare de pe râul Sebeș, situat la granița județelor Alba și Sibiu, în Munții Șureanu, se află la altitudinea de 1.255 de metri, și are o suprafață de 441 de ha.

Peștii din păstrăvărie vor fi crescuți în 32 de viviere (bazine) plutitoare, în zona din apropierea Mănăstirii Oașa.

Proiectul „Păstrăvul din țara ta” al Cooperativei Agricole din localitatea Slănic, județul Prahova, presupune înființarea unei ferme piscicole pentru creșterea păstrăvului curcubeu, în viviere ce vor fi amplasate în lacul Oașa pe o suprafață de 6.430 de metri pătrați.

Cele 32 de viviere flotabile cu diametrul de 16 metri vor fi amplasate pe luciul de apă al lacului Oașa.

Păstrăvul curcubeu sau păstrăvul american (Oncorhynchus mykiss) este un pește răpitor de apă dulce, originar din apele curgătoare reci din partea apuseană a Americii de Nord, potrivit Wikipedia.org. În Europa a fost adus în anul 1882 și se crește în păstrăvării. Este mai puțin pretențios în ceea ce privește temperatura și conținutul de oxigen al apei. Are valoare economică foarte mare.

Un păstrăv curcubeu are circa 25–30 cm lungime și 0,4-1,5 kg greutate. Coloritul corpului este brun verzui, cu puncte negre pe spate, laturile sunt cenușii cu puncte negre, iar abdomenul argintiu. Pe mijlocul corpului prezintă o dungă irizantă, multicoloră, de unde și numele de „păstrăv curcubeu”.

Foto: darrenquigley32 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.