Ce trebuie să știi despre hepatită 

FOTO: valelopardo/Pixabay.com
FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Hepatita e o boală care afectează sute de milioane de oameni la nivel global. Cele mai răspândite forme sunt cele de hepatita B și C. În acest articol vă prezentăm câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi despre această boală infecțioasă virală. 

Boala este provocată de virusul hepatic și afectează ficatul. Există mai multe tipuri de hepatită și se poate transmite diferit. De asemenea, e important de știut și că formele cele mai des întâlnite sunt cele acute și cronice. În timp ce hepatita acută se manifestă clinic după aproximativ trei săptămâni de la infectare și poate trece într-o perioadă de până la șase luni, cea cronică durează peste șase luni. 

Hepatita A. Este cunoscută și ca boala mâinilor murdare. Se transmite prin consumul de apă sau alimente contaminate sau prin contactul direct cu o persoană infectată. Vindecare poate dura câteva săptămâni, iar în cazuri mai severe câteva luni. Simptomele sunt de febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, urină închisă la culoare și diaree sau dureri abdominale. 

Hepatita B. Se transmite prin schimb de fluide corporale, prin contactul mucoaselor sau prin atingerea unor tegumente lezate ale persoanei infectate. De asemenea, hepatita B se poate transmite și la făt, în cazul femeilor care sunt gravide și au această infecție. Simptomele sunt asemănătoare cu cele din cazul hepatitei A, iar tipul bolii se va stabili în urma analizelor medicale. Nu există medicamente și se recomandă odihnă, o alimentație adecvată și multe lichide. La fel ca și în cazul hepatitei A, pentru aceasta  

Hepatita C. Pot fi de la cazuri de îmbolnăvire ușoară, acută, până la cele cronice, care pot dura întreaga viață. În situațiile grave, acest tip de hepatită poate evolua în ciroză hepatică sau cancer hepatic. În aproximativ 80% din cazuri persoanele pot fi asimptomatice și să transmită mai departe virusul hepatic. În cele mai multe cazuri se transmite prin contacte sexuale neprotejate. Se manifestă prin greață și vărsături, febră, dureri abdominale, dureri articulare, stare de oboseală și lipsa poftei de mâncare sau icter. 

Hepatita D. Este ceva mai rară și apare doar în contextul contaminării cu virusul hepatic B. Afectează aproximativ 5% din persoanele care sunt infectate cu hepatită B. Această dublă infecție face să crească riscul unei boli hepatice sau cancer de ficat. Se manifestă prin vărsături, dureri abdominale și articulare, lipsa poftei de mâncare și o stare de oboseală accentuată. Prevenirea apariției hepatitei D se poate realiza prin vaccinarea împotriva celei B. 

Hepatita E. Se poate transmite ca cea de tip A, adică din cauza unei igiene deficitare sau prin contact cu obiecte sau alimente contaminate, dar și cu fecale.  Acest tip de virus se găsește mai ales în zonele care nu prea au acces la apă potabilă și sunt probleme cu serviciile medicale. Un exemplu ar putea fi taberele pentru refugiați. 

În cazul în care vă infectați cu hepatită e foarte important, chiar vital în unele situații, să mergeți la medic și să urmați sfaturile pe care vi le dă. Nu luați niciun tip de medicament sau vitamine, fie ele C, E sau vitamina D, dacă nu este la recomandarea medicului care a stabilit diagnosticul. 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: