Sisteme de supraveghere cu recunoaștere facială instalate în România

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com
FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Un sistem de supraveghere video cu recunoaștere facială a fost montat în cele mai importante intersecții din Capitală. Acestea sunt capabile să recunoască oameni, pe baza trăsăturilor faciale, îsnă autoritățile spun că vor fi setate să identifice doar cei care sunt condamnați penal, sunt dați în urmărire sau au dispărut.

Primăria a montat acest sistem în 19 intersecții considerate problematice și speră și să reducă numărul accidentelor. Camerele vor recunoaște facial atât șoferul, cât și pasagerul din dreapta.

Pe lângă recunoașterea facială, camerele pot să citească numerele de înmatriculare, să măsoare viteza pe care o are mașina și să detecteze dacă șoferul vorbește la telefon în timp ce conduce. Toți cei care vor încălca regulile vor primi amenzile acasă. 

Practic, va fi o colaborare între Poliție și Administrația Străzilor. Primăria va colecta datele, pe care le va înainta mai apoi poliției, pentru ca șoferii care se abat de la legislația rutieră să fie sancționați.

„Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică”, se mai precizează în textul de lege.

Comisarul-șef Valentin Epure, director adjunct al Institutului Național de Criminalistică a declarat pentru Adevărul că singurele categorii de persoane care se vor regăsi în baza de date și recunoscute facial vor fi cele care au fost condamnate, persoane care au dobândit calitatea procesuală de suspect, persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută şi persoane decedate cu identitate necunoscută.

„Sunt singurele categorii de persoane ale căror date se vor regăsi în baza de date NBIS. În cadrul cerinţelor tehnice ale acestui sistem nu sunt prevăzute posibilităţi de interconectare cu camere video de niciun fel, fie că sunt publice sau private. Mai mult decât atât, sistemul nu va accepta înregistrări video care să fie încărcate în aplicaţie, astfel încât să fie extrase imagini faciale de persoane.

Singurul lucru care va putea fi încărcat în soluţia de recunoaştere facială este reprezentat de imagini statice, deci sistemul nu va monitoriza absolut nimic. Mai puţin de 0,4% dintre poliţişti vor opera acest sistem, doar poliţişti criminalişti, şi îl vor accesa exclusiv pe bază de nume de utilizator şi parolă”, a spus comisarul-şef Valentin Epure.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.