Arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon a furat din mormântul faraonului

masca lui tutankhamon
Foto: Bluesnap / pixabay.com

Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon, a furat din mormântul faraonului, relatează publicația „The Guardian”.

La 100 de ani de la descoperire, o scrisoare nepublicată până acum confirmă suspiciunile existente de mai mult timp referitoare la faptul că arheologul britanic a furat obiecte din mormânt.

Potrivit sursei citate, Carter, care a descoperit mormântul în anul 1922, era suspectat de ceva vreme de egipteni că ar fi furat mai multe obiecte din comoara lui Tutankhamon, inclusiv bijuterii, înainte ca mormântul să fie deschis oficial. Însă până acum toate acestea au fost zvonuri neconfirmate.

Dar o scrisoare nepublicată anterior, scrisă de filologul Alan Gardiner, aduce dovezi că Howard Carter a luat obiecte din mormântul faronului.

Gardiner a fost angajat de Carter pentru a traduce hieroglifele din mormântul vechi de 3.300 de ani, iar ulterior i-a oferit o „amuletă whm”, folosită ca ofrandă pentru morți, asigurându-l totodată că obiectul nu provenea din mormântul lui Tutankhamon.

Gardiner i-a arătat însă amuleta lui Rex Engelbach, directorul britanic al Muzeului Egiptean din Cairo, și a fost consternat când acesta i-a spus că amuleta provine din mormântul tânărului faraon deoarece era foarte asemănătoare cu altele amulete făcute în aceeași matriță.

În scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Carter, Gardiner i-a spus ce a aflat. „Amuleta whm pe care mi-ai arătat-o a fost în mod cert furată din mormântul lui Tutankhamon. Regret că am fost pus într-o situație atât de neplăcută. Evident, nu i-am spus lui Engelbach că tu mi-ai dat amuleta”, i-a scris el arheologului britanic.

Scrisoarea se află într-o colecție privată și va fi publicată în cartea „Tutankhamon și mormântul care a schimbat lumea” (”Tutankhamun and the Tomb that Changed the World”) la editura Oxford University Press.

Autorul cărții, Bob Brier, egiptolog la Long Island University din SUA, a declarat că existau demult suspiciuni vizavi de Carter. „Dar acum nu mai există nicio urmă de îndoială”, a comentat el.

Mormântul în care se aflau mii de obiecte valoroase a fost descoperit fix în urmă cu 100 de ani. De-a lungul deceniului de după descoperire, Carter a supravegheat transportul obiectelor pe Nil, până în Cairo, unde au fost expuse în Muzeul Egiptean.

În anul 1947, Alfred Lucas, unul dintre angajații lui Carter, a scris într-un jurnal științific publicat în Cairo că Howard Carter a spart ușa mormântului înaintea deschiderii oficiale, iar apoi a sigilat-o la loc.

Foto: Bluesnap / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.