Doi dinți de copil schimbă istoria timpurie a omului


Sapiens_neanderthal
Foto: hairymuseummatt Wikimedia Commons

Doi dinți de copil și un fragment de mandibulă descoperite în Italia și în Marea Britanie au fost confirmate ca fiind cele mai vechi rămășițe de Homo sapiens cunoscute până în prezent în Europa, relatează BBC.

Datarea oaselor arată că au o vârstă de peste 41.000 de ani, poate chiar 45.000 de ani în cazul unuia dintre dinții de copil descoperiți în Italia. Cercetarea a fost publicată în revista „Nature”.

Rezultatele obținute de cercetători sunt concordante cu uneltele descoperite de-a lungul timpului, care sugerează că oamenii moderni erau în Europa acum 40.000 de ani. Acum, oamenii de știință au și dovezile fizice care să ateste acest lucru. Oamenii moderni au plecat din Africa acum 60.000 de ani.

Cele trei oase demonstrează și că oamenii moderni și oamenii de Neanderthal au fost contemporani pentru o perioadă de timp mai mare decât se credea până acum.

„Ceea ce este important la această cercetare este că ea mărește perioada în care oamenii moderni și cei de Neanderthal au fost contemporani”, a explicat pentru BBC Tom Higham, de la Universitatea Oxford, cel care a și condus studiul realizat asupra specimenului descoperit în Kents Cavern, Torquay din Marea Britanie. „Estimăm că, probabil, perioada de suprapunere a oamenilor moderni și a celor de Neanderthal este de 3.000-5.000 de ani în această regiune a lumii”, a continuat el.

Atât dinții, găsiți în Grotta del Cavallo, în sudul Italiei, cât și fragmentul de mandibulă din Kents Cavern, au fost cercetate de îndelung de la descoperirea lor în urmă cu mai multe decenii. Numeroși cercetători credeau că sunt oasele unor Neanderthalieni. Însă abia acum noi tehnici de analiză au permis stabilirea adevăratei identități a fragmentelor.

Studiul din revista „Nature” poate fi accesat aici și aici.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: