Când s-ar putea termina pandemia? Primele semne că vârful a fost atins

coronavirus
Foto: geralt / pixabay.com

Jurnaliștii de la publicația „The Boston Globe” au discutat cu mai mulți epidemiologi și i-au întrebat cât ar putea dura măsurile restrictive impuse în numeroase state din lume pentru a combate pandemia de coronavirus.

În acest moment, semnele progresului în lupta împotriva COVID-19 – dacă există – sunt greu de văzut, notează sursa citată. Însă în săptămânile și lunile următoare, pe măsură ce restricțiile impuse limitează răspândirea viruslui, cum vor arăta acele semne?

„Aceasta este una dintre cele mai dificile întrebări în epidemiologie, și este totodată unul dintre lucrurile care îi interesează pe toți. Va trebui să avem mare grijă deoarece nu vrem să irosim toate sacrificiile pe care deja le-am făcut”, a declarat Samuel Scarpino, epidemiolog la Universitatea Northeastern.

Primul semn că vârful a fost atins, spun oamenii de știință, va fi un declin al numărului de cazuri noi pe parcursul mai multor săptămâni consecutive, chiar pe măsură ce testarea este tot mai larg folosită în societate.

Apoi, spitalizările noi legate de coronavirus ar trebui să înceapă să scadă la o săptămână sau două după ce numărul de noi cazuri a început să scadă, potrivit „The Boston Globe”.

Acest fapt ar arăta că măsurile de distanțare socială funcționează. Chiar și atunci însă, ar fi prea devreme ca viața să revină la normal, susțin specialiștii, deoarece atingerea unui vârf nu înseamnă că el nu poate fi urmat de unul chiar mai mare.

Odată ce numărul de infecții noi scade la un nivel pe care spitalele îl pot gestiona, experții cred că diferite regiuni încă vor trece prin vârfuri de infectare, până în momentul în care va fi creat un vaccin.

„Ceea ce facem acum merită cu siguranță. Sperăm să vedem beneficii, însă trebuie să admitem faptul că va trebui să continuăm să ne adaptăm la această situație și în viitorul apropiat”, a declarat și Alex Perkins, epidemiolog la Universitatea Notre Dame.

Specialiștii de la Imperial College London au propus un model care ar putea să reducă numărul morților cu cel puțin câteva sute de mii. Concret, ei au propus ca statele să aibă perioade de distanțare socială și de închidere a școlilor care să alterneze cu o relaxare a măsurilor.

În fiecare perioadă strictă, măsurile ar fi impuse aproximativ două luni, ar fi urmate de o relaxare de o lună, iar apoi ar fi reluate. Restricțiile ar fi reimpuse în funcție de numărul pacienților infectați cu coronavirus care se află internați la terapie intensivă.

Modelul realizat de cei de la Imperial College London proiectează că 510.000 de oameni ar muri în Marea Britanie în 2 ani dacă autoritățile nu ar lua nicio măsură. Însă, dacă restricțiile ar fi reimplementate de fiecare dată când numărul pacienților de la terapie intensivă ar ajunge la 400, numărul morților ar fi de 39.000. Dacă s-ar reimpune măsurile de distanțare socială de fiecare dată când numărul pacienților respectivi ar ajunge la 60, numărul morților ar scădea și mai mult, fiind de 8.700.

Astfel de măsuri ar putea dura până în 2021.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.