5 întrebări și răspunsuri importante, după ce britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Marea Britanie a ales, într-un referendum istoric, să părăsească Uniunea Europeană, după 43 de ani de la aderare.

Cei care au votat pentru ruperea de spațiul comunitar au fost în număr de aproape 52%, în timp ce 48% dintre britanici au pus ștampila pentru rămânerea în UE.

Rezultatele au dus la o depreciere rapidă a lirei sterline, care a atins cel mai slab nivel față de dolar din ultimii 30 de ani, scrie The Telegraph.

Ieșirea Marii Britanii se poate dovedi o catastrofă pentru Uniunea Europeană, mai ales dacă modelul britanic se dovedește a fi unul de succes.

Răsturnare de situație în Marea Britanie. Rezultate finale la referendumul pentru ieșirea din UE

Ce se întâmplă acum, după ce britanicii au votat pentru Brexit? Iată răspunsurile la cinci întrebări esențiale.

1. Cât timp va dura până când Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană?

Cel puțin doi ani. În această perioadă, Marea Britanie va continua să respecte tratatele și legile UE, dar nu va lua parte la luarea vreunei decizii.

2. Ce se va întâmpla în următorii doi ani?

Marea Britanie va încerca să își impună termenii plecării. Chestiunile în cauză vor include reglementări financiare care se vor aplica Londrei, tarife comerciale și drepturile de circulație ale cetățenilor UE și Marii Britanii. Înțelegerea între cele două părți trebuie să fie ratificată atât de Consiliul Europei, cât și de Parlamentul european.

Ce se întâmplă cu imigranții români din Marea Britanie dacă englezii ies din UE?

3. Ce impact va avea ieșirea Marii Britanii din UE?

Părerile sunt împărțite. Unii specialiști cred că exemplul britanic ar putea fi urmat și de alte țări membre, care ar solicita referendumuri în acest sens.

4. Cine se ocupă de Brexit?

Englezii vor institui un Minister pentru Brexit, care va avea în frunte un ministru numit special. Politicienii britanici se pregătesc de o schimbare profundă a legislației, dar trebuie să obțină și numeroase înțelegeri comerciale noi în toată lumea.

Dacă aţi fi în locul britanicilor, aţi vota ieşirea sau rămânerea în UE? SONDAJ online

5. Va demisiona premierul David Cameron?

Cameron a promis că va rămâne prim-ministru și dacă britanicii votează părăsirea spațiului comunitar european, însă rezultatele referendumului au crescut presiunile asupra sa din interiorul partidului laburist. În această dimineață, David Cameron și-a prezentat demisia.

Premierul a făcut anunțul din fața biroului său de pe Downing Street. Cameron va părăsi funcția până în luna octombrie, declarând că va încerca să ”țină corabia pe linia de plutire” în următoarele săptămâni.

Primele cuvinte ale premierului britanic după ce oamenii au votat ieşirea din UE