Primele cuvinte ale premierului britanic după ce oamenii au votat ieşirea din UE

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat oficial demisia după rezultatele referendumului de joi, 23 iunie. Britanici au decis să părăsească UE după 43 de ani în care Regatul a fost unul dintre cele mai importante state membre ale Uniunii.

Cameron a spus că Marea Britanie are nevoie de „lideri noi” pentru a negocia ieşirea ţării din UE.

„Nu cred că ar fi corect ca eu să fiu căpitan în această călătorie a ţării noastre către o nouă destinaţie”, a spus premierul într-o declaraţie citată de itv.com.

Cameron, care a fost aproape de a izbucni în lacrimi în timpul discursului, a spus că este dispus să continue munca sa până în octombrie. El a adăugat că votul de joi este pur şi simplu „dorinţa poporului britanic”.

Referendumul, cerut chiar de Cameron, a dus la o victorie-şoc a taberei anti-UE, dominată de lideri politici ca Nigel Farage sau Boris Johnson. Ultimul, fost primar al Londrei, este coleg de partid cu premierul britanic. Cameron a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai taberei pro-UE, însă decizia sa de a aproba acest referendum a fost intens criticată de analişti. „Ceri un referendum doar atunci când ştii sigur că o să îl câştigi. Norocul lui Cameron pare să se fi terminat”, scria un editorialist în urma cu câteva săptămâni, când sondajele arătau cât de apropiate sunt taberele nu şi da.

Favoritul pentru înlocuirea lui Cameron este, desigur, Boris Johnson.

72,2% dintre britanici s-au prezentat la urne la referendumul din 23 mai. Aproape 52% dintre ei au votat pentru a părăsi Uniunea, în timp ce 48% au votat rămânerea în UE.

GreatNews a scris pe larg despre votul de joi în acest articol.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.