100.000 împotriva minei de la Roşia Montană. Cum stă compania şi ce speranţe trag contestatarii

Rosia_Montana
Roşia Montană, vedere de ansamblu 

O petiţie semnată de 100.000 de români, care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, a fost depusă joi la Parlamentul României.

Numărul uriaş de semnături a fost strâns în doar câteva săptămâni. Şi asta deoarece „mulţi dintre cei care au semnat petiţia au devenit, la rându-le, activişti”, a spus unul dintre organizatorii strângerii de semnături, Raluca Dan, citată de AFP.

Lucrările miniere, de interes public?

„Campania va continua, deoarece vrem să dovedim că majoritatea românilor se opune proiectului”, a adăugat ea.

Organizatorii speră să convingă parlamentarii să voteze împotriva unui proiect de lege care propune ca „lucrările miniere să fie socotite de interes public”, măsură care le-ar permite companiilor miniere să exproprieze proprietarii după bunul plac.

Ministerul Culturii – da. Ministerul Mediului – nu

Compania Roşia Montană Gold Corporation – deţinută în proporţie de 80% de firma canadiană Gabriel Resources şi în proporţie de 20% de statul român – a primit avizul necesar de la Ministerul Culturii, dar încă are nevoie de o aprobare a Ministerului Mediu, cel care decide dacă este potrivit sau nu să dea drumul la săpături.

Principala problemă a proiectului este procedeul de extracţie, care implică folosirea cianurii. Miza este enormă: circa 300 de tone de aur pe de o parte şi riscul de poluarea a mediului şi punerea în pericol a cetăţii romane Alburnus Maior.

Reclama a schimbat opinii

RMGC a continuat campania extrem de susţinută în presa românească. Dacă, la TV, reclama cu „Scrisori către România”, care include mărturii care cer începerea proiectului, este difuzată de mai toate canalele TV, situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare în presa scrisă.

Presa locală din Transilvania este aproape în totalitate de partea proiectului, în urma unei campanii publicitare generoase a RMGC. La nivel naţional, Evenimentul Zilei susţine proiectul atât prin găzduirea mesajului publicitar, dar şi prin articole nemarcate cu simbolul P. Adevărul şi Hotnews au adoptat poziţii neutre, în timp ce critici aspri s-au dovedit a fi cotidianul umoristic Kamikaze şi site-ul cotidianul.ro.

Luptă politică pe Roşia Montană

În timp ce puterea tinde să susţină acest proiect, opoziţia se foloseşte de acest caz pentru a câştiga electorat. Multe dintre semnăturile care condamnă proiectul au fost strânse în urma acţiunilor grupărilor de tineret şi nu numai din PSD şi PNL.

Rezultatele campaniei de semnături au fost prezentate şi eurodeputatului român Adina Vălean. Într-un dialog cu RFI, Vălean a spus:

„Petiţiile care ţin de mediu noi le primim şi le discutăm, printre acestea s-au numărat şi petiţiile celor care sunt împotriva proiectului de la Roşia Montană. Situaţia a fost discutată în comisia de petiţii şi şi-au expus punctul de vedere. Aceste petiţii au fost incluse chiar şi pe agenda comisiei PE în vizita din România, astfel încât au fost întâlniri cu cei de la Ministerul Mediului, cu reprezentanţii proiectului, dar şi cu petiţionarii. O concluzie de etapă noi nu avem încă. PE nu poate legifera pe aceste speţe, ce poate face el este să facă recomandări”.

Zvonuri din Canada

Un sprijin nesperat pentru românii care se opun proiectului ar putea veni din Canada, unde există un proiect de lege care propune ca toate companiile canadiene care se ocupă cu mineritul aurifer să respecte legislaţia canadiană, indiferent că punctul de lucru se află în Canada, România sau Australia.

Dacă proiectul va fi votat, se va ajunge la următoarea situaţie: pentru a extrage aur de la Roşia Montană, Gabriel Resources ca trebui să respecte atât legislaţia românească, cât şi cea canadiană.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: