S-a votat! De azi, românii au o nouă zi liberă nelucrătoare

steag cu cine au votat românii din diaspora
Foto: Alstyle via Wikimedia Commons

1 iunie, Ziua Copilului, a fost declarată astăzi zi nelucrătoare, după ce Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege în acest sens, anunță Digi24.

Guvernul Dacian Cioloș a susținut adoptarea proiectului de lege. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată prin decret prezidențial și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ziua Copilului, ce se sărbătorește anual la data de 1 iunie, a devenit de astăzi zi liberă legală pentru salariați.

Proiectul de lege pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii a trecut de votul Senatului (prima Cameră) la mijlocul lunii septembrie.

Documentul stabilește că Ziua Copilului va fi zi nelucrătoare de sărbătoare legală, astfel că salariații vor sta acasă cu această ocazie. Concret, proiectul de act normativ prevede modificarea Codului muncii în sensul introducerii zilei de 1 iunie în lista liberelor legale, notează avocatnet.ro.

Potrivit inițiatorilor acestui act, stabilirea zilei de 1 iunie ca zi liberă ar încuraja părinții să petreacă mai mult timp liber alături de propriii copii.

„Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

În documentul citat, inițiatorii subliniază că, potrivit specialiștilor, copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinții lor pot prezenta unele tulburări de comportament.

Conform Codului Muncii, în România sunt acum 14 libere legale:

1 și 2 ianuarie;
24 ianuarie (care a fost adăugată recent listei);
prima și a doua zi de Paște;
1 mai – Ziua Muncii;
prima și a doua zi de Rusalii;
1 iunie – Ziua Copilului;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

În aceste zile, angajatorii sunt obligați să le dea liber salariaților.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima companie din România care a redus săptămâna de lucru la 4 zile

Un miliardar cere ca oamenii să meargă la serviciu doar trei zile pe săptămână

https://greatnews.ro/cand-cad-zilele-libere-legale-in-2016-multe-vor-fi-in-weekend/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.