Cod portocaliu de ploi de stele. Tot ce trebuie să știi despre Orionide

Orionidele au loc în fiecare an, în a doua parte a lunii octombrie. Foto: Mike Lewinski / Flickr
Orionidele au loc în fiecare an, în a doua parte a lunii octombrie. Foto: Mike Lewinski / Flickr

Orionidele, o ploaie de stele spectaculoasă, are loc în acest sfârșit de săptămână și în special în noaptea dintre 20 și 21 octombrie.

Meteorii vor fi vizibili începând cu seara târziu. Vor fi cel mult 10-15 stele căzătoare pe oră. Din fericire, în această seară va fi prima zi după luna nouă, iar șansele de a vă bucura de spectacolul ceresc sunt excelente, mai ales că aproape în toată România se anunță a fi și cer senin.

Cea mai bună perioadă de observație, fapt valabil pentru toate ploile de stele, este în preajma miezului nopții și spre răsărit.

Meteorii, care sunt fragmente de gheață din coada cometei Halley, vor lăsa urme de lumină pe cerul nopții. Dacă veți rezista până în orele mai târzii, veți putea observa și planetele Marte și Venus, care vor răsări pe partea de est a cerului.

Particulele de gheață intră în atmosfera superioară a Pământului, unde sunt vaporizate la o înălțime de aproximativ 100 de kilometri față de suprafața Terrei.

Orionidele sunt meteori extrem de rapizi, care intră în atmosfera Pămâtului cu o viteză de 66 de kilometri pe secundă. Ce face deosebită această ploaie de stele este faptul că fiecare meteor lasă o urmă luminoasă de gaz ionizat care este vizibilă chiar și câteva secunde după consumarea particulelor de gheață.

De asemenea, este un prilej excelent de a vă bucura de Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer.

Orionidele sunt resturi ale cometei Halley, care vizitează cu regularitate Pământul. Ultima oară a făcut-o în 1986, iar următoarea trecere va fi în 2061.

În fiecare an, între 20 și 22 octombrie, Pământul se intersectează cu orbita cometei. Ploaia de stele se numește Orionide deoarece meteorii par să vină din direcția constelației Orion.

Pentru a observa cel mai bine evenimentul trebuie să fiți într-un loc cu cer întunecat, departe de luminile orașelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.