Zona Balcanilor este recunoscută pentru tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie de sute de ani, iar unul dintre ele este o situație excepțională, foarte rar întâlnită în lume.
Este vorba despre fecioarele-bărbat din Balcani, care au ales să trăiască în postura unui bărbat și să își transfere toate atribuțiile bărbatului asupra lor și să se identifice cu aceștia.
Așa cum se întâmplă în societatea românească în cazul văduvelor care devin capul familiei și al gospodăriei, fecioarele-bărbat aleg să renunțe la toate privilegiile conferite femeii și să trăiască din postura unui bărbat.
Acest act implică o adevărată transformare fizică și mentală, fecioara-bărbat ajungând să se identifice cu sexul opus.
Pentru că dintotdeauna a existat necesitatea unui moștenitor de sex masculin, mai multe societăți au trecut la soluții de compromis pentru a nu-și compromite familia și neamul. Încă de la naștere, familiile aveau posibilitatea de a declara o fetiță ca având sex masculin, iar viața acesteia era astfel aranjată de către părinți pentru acest scop. În timpul copilăriei și a adolescenței, fetița era îmbrăcată asemenea unui bărbat și era pusă să asiste la toate treburile făcute de către bărbați.
Fecioarele-bărbat, în toată zona Balcanilor
Transferurile acestea de rol s-au păstrat până în zilele noastre, astfel că în Muntenegru, Kosovo, Metohia și Nordul Albaniei încă mai există fecioare-bărbat care se îmbracă și se comportă asemenea bărbaților. Pentru a putea avea acest rol în familie, o fecioară-bărbat trebuia să își jure virginitatea și să o păstreze până la moarte, iar în caz contrar era omorâtă cu pietre.
Autorul Predrag Šarčević identifică în articolul Sex and Gender Identity of “Sworn Virgins” in the Balkans două tipuri de virgjinéshë, așa cum sunt numite în Albania: cele crescute din copilărie precum băieții și cele care, la un moment dat, se reconstruiesc din punct de vedere psihologic în postura de bărbat din cauza situației familiale care cere acest lucru.
Dacă bărbații aveau voie să poarte ceas, să aibă drept la succesiune, să meargă la război, să aibă o anumită îmbrăcăminte și să voteze, femeile nu aveau acces la aceste privilegii, cu excepția fecioarelor-bărbat care beneficiau de ele, fără a fi judecate de către societate.
MEAP Tulcea vorbește și despre cazului unui medic sârb care a cunoscut un asemenea caz în satul muntenegrin Žabljak la sfârșitul secolului al XIX-lea. Milan Jovanović Batut l-a întâlnit pe Mikas Milicev Karadzic și a aflat că este femeie. La întrebarea firească despre cum își ascunde menstrele, Mikas a răspuns că de la 13 ani nu mai are, fapt ce l-a uluit pe doctor și l-a îndemnat să declare „Am realizat că întreaga ei natură s-a schimbat … A fost aici vorba de voință, sau s-a produs prin forță sau obișnuință?”
Mikas Milicev Karadzic nu este singurul caz cunoscut în literatura de specialitate, există de asemenea și cazuri de fecioare-bărbat care mai trăiesc în sudul Balcanilor și continuă să ducă numele familiei mai departe.
Mai multe despre fecioarele-bărbat puteți să citiți pe blogul MEAP Tulcea, unde sunt prezentate mai multe cazuri inedite.
Recomandările editorilor greatnews.ro:
Strania poveste a pacientului Jurcan. O boală la care medicii români nu au răspuns
Scrisoarea unui medic rezident către Klaus Iohannis: „Vrem să avem bani să cumpărăm o supă sau un covrig”
Ţările cu cele mai multe femei-şef. Moldova şi România, mari surprize
Cupoane de reducere de la eMAG. Codurile, în acest articol
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: