Reprezentanții Muzeului Satului din Dumbrava Sibiului vor să încurajeze cât mai mulți oameni să-și construiască case tradiționale. „Promovăm cultura, tradiția. Ne ocupăm de manoperă și oferim consiliere, recomandăm meșteri.
Costurile pornesc de la 25.000 de lei pentru manoperă. Construim tot, cu șarpantă, dară fără învelitoare. De obicei, proprietarul vrea țiglă sau șindrilă”, a declarat managerul Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, Ciprian Ștefan, citat de jurnaliștii de la tribuna.ro.
Mai exact, reprezentanții muzeului oferă gratuit peste 200 de modele de case țărănești celor care vor să-și construiască și-i consiliază.
„Vizitatorul poate să îşi aleagă orice model de casă din muzeu. Condiţia e ca ea să fie construită într-o zonă de care aparţine. De exemplu, dacă cineva din Gorj vine şi zice că vrea o casă de Maramureş, nu acceptăm.
Îi propunem o casă de Gorj, ca să se încadreze în peisajul tradiţional. Numai aşa ducem actul cultural mai departe. Dacă acest proiect al nostru va merge, cine va face case în ţară? Meşterii locali din fiecare zonă!”, a mai spus Ciprian Ştefan.
Cei de la muzeu mai spun că manopera începe de la 25.000 de lei, pentru o casă de 40 de metri pătrați și poate ajunge la 50.000-60.000 de lei pentru una mai mare.
„Casele din zona Olteniei sau a Maramureşului cer multă migală. Au încrustări, sculpturi. Ele cresc preţul. De asemenea, dacă beneficiarul doreşte o casă din lemn de stejar, deci esenţă tare, la fel mai creşte preţul”, a mai precizat managerul Ștefan.
Execuția ar dura între 1 și 3 luni, iar proprietarul poate alege dacă o face tradițional, din BCA sau cărămidă. Dacă una tradițională ar costa în jur de 20.000 de euro, cea din BCA ar ajunge la aproximativ 50.000 de euro.
În ceea ce privește eventualele costuri suplimentare sau negocieri, managerul muzeului e ferm: „Nu scoatem profit, că nu suntem firmă!”
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: