Cea mai bună veste pentru anul 2012 e că nu o să murim cu toții în apocalipsa prezisă de calendarul mayaș. Dacă mai era nevoie, Agenția Spațială Americană (NASA) ne-a asigurat că Pământul nu se va ciocni cu așa-numita planetă Nibiru și că exploziile solare nu vor pârjoli planeta pe care ne ducem traiul.
Dacă tot o să fim condamnați la supraviețuire, GreatNews a alcătuit lista celor mai bune zece vești pentru anul 2012. Rele găseam, probabil, mai multe, începând cu scumpirea energiei electrice (2%) și probabila dublare a prețului pâinii.
1. Mai multe țări din Uniunea Europeană înlesnesc accesul românilor pe piața muncii. Începând cu 1 ianuarie 2012, românii absolvenți de facultate care cer un loc de muncă potrivit pregătirii lor, persoanele care încep o pregătire profesională într-o întreprindere și cei care vin pentru locuri de muncă sezoniere nu mai au nevoie de permis de muncă pentru Germania. Decizia a fost luată de Guvernul german la sfârșitul anului trecut.
Și Italia a decis să ridice începând cu 1 ianuarie 2012 restricțiile de pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari. Când România a aderat la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007), Italia a liberalizat piața muncii pentru liber profesioniști și pentru domenii precum agricultură, servicii hoteliere, turism, servicii casnice și de îngrijire, construcții, inginerie, muncă sezonieră, management și muncă înalt calificată. Pentru celelalte domenii, românii aveau nevoie de permis de muncă, însă acesta a fost acum eliminat.
2. Un nou vaccin împotriva virusului HIV va fi testat în anul 2012. Vaccinul SAV001, realizat de canadieni, a obținut autorizația de a fi testat pe oameni. Este vorba de un vaccin preventiv realizat de cercetătorii de la Universitatea Western Ontario. În prima fază, vaccinul va fi testat începând cu luna ianuarie în Statele Unite, pe 40 de persoane seropozitive. Vaccinul SAV001 a fost realizat plecând de la un virus HIV-1 mort care a fost modificat genetic de echipa virulologului Chil-Yong Kang, în colaborare cu compania farmaceutică Sumagen Canada.
Până acum, testele pe șobolani și pe maimuțe au demonstrat un răspuns imunitar puternic, fără efecte secundare. Dacă prima fază va fi încununată de succes, în a doua etapă vor fi vaccinate 600 de persoane sănătoase, dar cu risc ridicat de infectare cu virusul HIV, scopul fiind de a măsura răspunsul imunitar al organismului. O a treia fază va începe imediat și va presupune vaccinarea a 6.000 de persoane sănătoase, dar cu risc ridicat de îmbolnăvire.
3. Mari concerte în 2012. Anul care tocmai a început aduce în România trupe și artiști străini celebri precum Nazareth (București, Hard Rock Cafe, 27 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi a patru ani de Hard Rock Cafe), Iron Butterfly (București, Hard Rock Cafe, 19 februarie), Toto Cutugno (București, Sala Palatului, 29 februarie), Opeth (București, Club Jukebox, 29 februarie), Motörhead (București, Zone Arena, 17 iunie), Delain (Sibiu, Piața Mare, 6 august), Trail of Tears (Sibiu, Piața Mare, 6 august), Red Hot Chili Peppers (București, National Arena, 31 august).
4. Fără ouă de la găini stresate. România și toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea vinde ouă marcate cu cifra trei începând cu 1 ianuarie 2012, aceste ouă provenind de la găini crescute în cuști improprii, cu o suprafață foarte mică. Comisia Europeană a interzis folosirea a astfel de baterii în toate statele membre. Crescătoriile care nu vor face investițiile necesare pentru a respecta normele europene vor fi închise, au anunțat reprezentanți ai Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
5. Monitoare cu informații în sediile băncilor. De la 1 ianuarie 2012 băncile, dar și instituțiile financiare nebancare sunt obligate să își informeze clienții nu doar asupra obligațiilor pe care le au, ci și cu privire la drepturile lor. Toate informațiile vor fi afișate pe plasme, ecrane și monitoare din interiorul instituțiilor. Schimbarea se produce ca urmare a intrării în vigoare a unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Instituțiile sunt obligate să aibă în unitățile lor televizoare cu diagonala de minimum 65 de centimetri pe care sa ruleze informații despre servicii bancare, comisioane și dobânzi la depozite.
Prezentarea informațiilor se va face pe întreaga suprafață a ecranului, cu excepția benzii scroll, la intervale de 45 minute, cu durata de 15 minute. Pe banda scroll, băncile sunt obligate să deruleze informații referitoare la prețul produselor financiare oferite consumatorilor: comisionul de administrare a contului curent, comisioanele de retragere de la ghișeu și ATM, comisionul de depunere, comisioanele aferente serviciului de Internet banking, valorile indicilor de referință utilizați în contractele de credit, dobânzile acordate la depozite.
6. România găzduiește finala Europa League 2012. La 9 mai 2012, cu începere de la ora 21.45, România va găzdui pentru prima dată în istorie o finală de cupă europeană la fotbal. Chiar dacă este vorba de a doua competiție europeană, ca valoare, după Liga Campionilor, rămâne o mare finală, iar publicul român a epuizat cele 20.000 de bilete care i-au fost puse la dispoziție. Alegerea UEFA a fost influențată decisiv de existența National Arena.
7. Măsuri mai dure acolo unde trebuie, în codul rutier. Dacă șoferii au primit și vești proaste (taxa de poluare va fi plătită, de la 1 ianuarie, și pentru mașinile înmatriculate în România înainte de 2007), vești bune pentru siguranța circulației vin de la noul cod rutier. De exemplu, limita pentru care se întocmeşte dosar penal şoferilor care au consumat alcool scade de la 0,8 la 0,5 la mie alcool pur în sânge. Cei care nu ating limita de 0,5 la mie, dar sunt prinși băuți, vor plăti și ei scump: amenda ajunge la 7.000 de lei. De asemenea, polițiștii intenționează să îi pedepsească pe cei care se filmează în timp ce încarcă legislația rutieră. Postarea filmelor pe internet ar putea fi socotită auto-denunț, iar materialele video ar putea fi folosită în instanță. Toate măsurile se află într-un proiect propus de Direcția Rutieră, cu mari șanse de a fi aprobat.
8. Deblocarea gratuită a telefoanelor. Un proiect pentru care Ministerul Comunicațiilor insistă și, cel mai probabil, va intra în vigoare în 2012 este eliminarea costurilor de deblocare.
În prezent situația este următoarea: chiar și după expirarea un abonament (să zicem de doi ani), utilizatorul este nevoit să plătească o taxă pentru decodarea telefonului primit la abonament. Ministerul vrea ca utilizatorii să nu mai plătească această taxă, iar, după încheierea contractului, telefonul să fie „la liber”, adică să suporte orice cartelă.
9. În 2012, vor fi inaugurate parcarea subterană de la Universitate și Biblioteca Națională. Parcarea de la Universitate va avea 420 de locuri pentru mașini și 21 pentru motociclete. Clădirea Bibliotecii Naționale este deja gata, a fost prezentată presei și inaugurată de oficialități, urmează să fie aduse colecții de prin toată țară. În aprilie 2012, când va fi deschiderea pentru public, vor fi 12 milioane de cărți în rafturi și depozite. Însă, cartea nu este totul. În aprilie, persoanele cu dizabilităţi vor găsi aici o sală dedicată lor. O idee interesantă este sala de lecturi uşoare, dar şi sala de audiţie, în care oaspeţii bibliotecii pot asculta muzică. Vor exista și librării și cafenele.
10. Drumuri finalizate în 2012 – În sfârșit, autostradă spre mare. Autostrăzile Bucureşti-Ploieşti (62 kilometri), Medgidia-Constanţa (31,5 kilometri), centura Constanţei (22,1 kilometri), centura Aradului (12,3 kilometri), Suplacu de Barcău-Borş (64 kilometri) şi primul lot al autostrăzii Timişoara-Lugoj (9,5 kilometri) sunt programate să fie deschise circulaţiei în 2012, arată Ziarul Financiar, analizând anunțurile Ministerului Transporturilor.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: