Viitorul Suediei, fără români și arabi în peisaj. „Nu vrem să arătăm ca un român jegos”

Un partid naționalist care se opune imigrației se bucură de o popularitate uriașă în Suedia, arată sondajele și un videoreportaj realizat de publicația britanică The Guardian.

Democrații Suedezi (Sverigedemokraterna) este un partid de extremă dreaptă care a ajuns, deodată, cel mai popular partid din statul scandinav. Tinerii deranjați de prezența unui număr tot mai mare de imigranți pe teritoriul lor se alătură masiv partidului, fondat încă din 1988, dar a cărui dezvoltare a izbucnit în plină criză a refugiaților.

Membrii partidului sunt de părere că islamul reprezintă „cel mai mare pericol de după Al Doilea Război Mondial” și se opun, în primul rând, prezenței populației arabe în Suedia. Reporterul The Guardian a identificat și alte grupuri de imigranți direct vizate de Democrații Suedezi.

Întrebați de ce se îmbracă atât de elegant, tinerii membri de partid au replicat că ei „reprezintă noua elită” și că vor să transmită și să atragă respect. Și „pentru că nu vrem să arătăm ca un român jegos”, a completat, în hohote de râs, unul dintre membri.

Totuși, unii membrii de partid susțin că nu sunt animați de ideologii rasiste, ci mai degrabă de rațiuni economico-sociale. Imediat după jignirea românilor, un alt membru de partid a comentat declarațiile colegului său: „În fiecare partid sunt și dobitoci, nu ai ce face. Se poate discuta despre imigrație și fără implicarea rasismului. Să ne gândim la economie: câți oameni poți ajuta dacă rămâi fără bani?”, susține acesta.

Democrații Suedezi, partid înființat în februarie 1988 de Jimmie Akesson, consideră că politica liberală privind migrația, islamizarea, globalizarea și UE sunt cele mai mari amenințări la adresa Suediei. Printre membrii partidului, Uniunea Europeană este numită „superputerea”. Membrii partidului se definesc drept naționaliști și conservatori.

La capitolul politică externă, Democrații Suedezi sunt pro-SUA și pro-NATO în acțiunile din Afganistan și Irak. De asemenea, partidul are o politică pro-israelină, condamnând în mod repetat politicienii suedezi de stânga care susțin, la nivel declarativ, miscările pro-palestiniene.

Un sondaj realizat în august 2015 a arătat că Sverigedemokraterna este cel mai popular partid din Suedia. Formațiunea se bucură de sprijinul a 25,2% dintre persoanele cu drept de vot, în timp ce Social Democrații, la putere acum, au susținere din partea a 23,4% dintre alegători, arată sondajul publicat de cotidianul Metro, citat de The Telegraph.


Recomandările editorilor greatnews.ro:

Locuri de muncă în străinătate. Cum poți câștiga 4000 de euro la cules de narcise
Povestea celei mai vechi case țărănești din România
Ce autostrăzi vrea să construiască Dacian Cioloș

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.