Victor Ponta renunță la titlul de doctor în drept

Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta. FOTO: Ionuț Fantaziu

Într-un mesaj postat pe Facebook, premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că renunță la titlul de doctor în drept. El a scris că ar fi trebuit să facă acest gest mai demult.

Premierul a arătat că a trimis astăzi o scrisoare către rectoratul Universității București, scrisoare prin care a informat conducerea Universității că renunță la titlul de doctor în drept. Victor Ponta și-a însoțit mesajul de o copie a scrisorii pe care a trimis-o rectoratului.

Iată conținutul scrisorii trimise rectoratului Universității București:

„Stimate Domnule Rector, 

Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.

Cu stimă, 
Victor Ponta

București, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru”.

 

victor ponta
Scrisoarea lui Victor Ponta. Foto: Facebook

 

În iunie 2012, revista științifică „Nature” prezenta dovezi că premierul Victor Ponta a copiat fără să citeze mai bine de jumătate din teza de doctorat, potrivit adevarul.ro.

La acea dată, site-ul revistei „Nature” publica un articol în care se arăta că Ponta a copiat masiv din alte lucrări, fără citare corespunzătoare, în momentul în care şi-a elaborat lucrarea sa de doctorat, în anul 2003.

„Nature” a analizat documentele trimise de o sursă anonimă și a ajuns la concluzia că peste jumătate din cele 432 de pagini ale tezei de doctorat a lui Victor Ponta, având ca subiect funcţionarea Curţii Penale Internaţionale, conţineau texte copiate.

Ulterior, un comitet subordonat Ministerului Educației a conchis că Victor Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat, însă un alt comitet convocat de Universitatea din București a decis în mod unanim că premierul a plagiat cel puțin o treime din lucrarea sa. În replică, liderul PSD a declarat că decizia a fost una „politică”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.