„Vânătoarea” hoților de gunoi. Cât câștigă cei care strâng sticle de plastic

Polițiștii locali din Târgu Mureș au confiscat peste două tone de sticle de plastic, care ar fi fost luate din tomberoane speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Cei care le-au luat din ghenele pentru reciclare, oameni nevoiași, au primit amenzi între 100 și 500 de lei.

„Această colectare, pe lângă faptul că se face fără respectarea hotărârii Consiliului Local, produce ca efecte colaterale inclusiv răspândirea unor boli, a unor virusuri, deoarece cei care intră în containere și colectează nu respectă nici un fel de regulă de igienă”, a declarat șeful Poliției Locale Târgu Mureș, Valentin Bretfelean, pentru Știrile Pro TV.

Viceprimarul Târgu Mureșului a făcut apel către cei care văd oameni care strâng sticle și doze de aluminiu din gunoi să anunțe poliția locală.

Un reprezentant al unei firme de reciclare a spus că prețurile pentru sticle este de aproximativ 30 – 40 de bani pe kilogram, iar cele incolore pot ajunge până la 1 leu și 20, în funcție de calitate, să nu fie învechite.

Probleme și în alte orașe

Și firmele private care administrează ghenele ecologice din orașul Bistrița Năsăud se plâng de faptul că nu pot selecta gunoiul, așa cum spune legea, din cauza celor care iau materiale plastice și metalice ușoare pentru a le valorifica la centrele de reciclare.

De aceea, autoritățile din Bistrița vor să-i declare hoți pe cei care iau din gunoaie materiale reciclabile. Deși sunt amplasate în pământ, oamenii străzii reușesc să intre în ghene și să extragă deșeurile de plastic și de aluminiu, precum PET-uri sau doze de bere. Pentru ecologizarea zonei rezidențiale, Bistrița a avut un buget de peste 30 de milioane de euro, cei mai mulți banii fiind destinați ghenelor subterane.

Bistrița nu ar fi singur oraș care se confruntă cu o astfel de problemă. Autoritățile din Baia Mare au luat decizia de a împrejmui cu gratii pubelele, iar la Ploiești, autoritățile au decis deja ca cei care scot gunoi din tomberoane să fie declarați hoți.

Cât se reciclează în România

Țara noastră este obligată de Comisia Europeană să recicleze peste 30% din gunoiul menajer până la sfârșitul acestui an. În prezent se reciclează aproximativ 3%.

Potrivit Ministerului Mediului, statele UE, inlusiv România, trebuie să atingă o rată de 50% la reciclarea deșeurilor municipale până în anul 2020.

Vecinii noștri din Uniunea Europeană, Bulgaria și Ungaria, înregistrează rezultate mult mai bune la reciclarea deseurilor municipale, cate 30% fiecare, conform datelor de la nivelul anului 2012. Pe primele locuri sunt Germania (aproximativ 70%), Austria (60%) și Belgia (55%).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai bune locuri de muncă pentru români în serviciile de sănătate străine
Cele mai frumoase case din copaci. 12 locuințe în imagini superbe
Povestea fotografiei care s-a vândut cu 1 milion de dolari

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.