Vaci din Irlanda, cadou de Moș Nicolae pentru familii sărace din România

vaci din irlanda
70 de vaci din Irlanda vor ajunge la familii nevoiașe din Mureș de Moș Nicolae. Foto: Daniel Schwen Wikimedia Commons

Un avion cu 70 de vaci din Irlanda care vor fi oferite unor familii nevoiașe din județul Mureș a aterizat pe Aeroportul Internațional din Timișoara. Animalele reprezintă o donație din partea unei organizații internaționale care îşi propune ca, în următorii patru ani, să îmbunătăţească viața a 3.000 de familii din mediul rural. Scopul este de a-i transforma în mici fermieri pe localnicii care, acum, se gospodăresc dintr-un venit de sub 200 lei pe lună.

Avionul care transporta animalele din Irlanda a aterizat pe Aeroportul Internațional „Traia Vuia” din Timișoara după un zbor de câteva ore. Aeronava este una amenajată special pentru transportul animalelor, astfel încât, în interior, văcuțele au avut parte de cele mai bune condiții de călătorie.

Cele 70 de văcuțe au petrecut aproape trei ore în aer, cât a durat cursa din Irlanda spre România. Pentru ca animalele să ajungă în siguranță, în interiorul aeronavei au fost amenajate țarcuri și le-a fost asigurata apa și mâncarea.

Pentru a se obișnui cu clima din România, dar și cu furajele, animalele vor petrece mai multe săptămâni în carantină. În luna decembrie, chiar în preajma zilei de Sfântul Nicolae, văcuțele vor ajunge în județul Mureș, la familii nevoiașe.

Vaci din Irlanda ajung în centrul Transilvaniei

”Animalele vor merge în zona din centrul Transilvniei, în jurul Sighișoarei, în șase sate părăsite de sași și colonizate de oameni săraci. Vor avea o perioadă de aclimatizare de aproximativ 21 de zile, în care li se vor face și controale sanitar-veterinare”, a povestit pentru Digi24 Ovidiu Spînu, directorul organizației.

De la aerogara din Timișoara, animalele sunt transportate cu ajutorul unor autocamioane compartimentate pe două niveluri, astfel că pe fiecare etaj au fost amenajate condiții pentru aproape 20 văcuțe.

Donația organizației internaționale se bazează pe analize de specialitate pentru a oferi animale în funcție de specificul fiecărei zone. În alte 65 de proiecte asemănătoare derulate pe mapamond au fost oferite oi, capre, porci, vaci, albine sau păstrăvi. Primul transport de acest gen a avut loc în urmă cu 70 de ani, când 18 vaci au ajuns la fermieri din Puerto Rico.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.