Universitate pentru ţărani. Cursuri de calculatoare, limbi străine și agricultură

În trecut, la Universitatea din Ungureni existau cursuri de țesut sau de pomicultură. Foto: comunaungureni.ro

Prima universitate din România dedicată țăranilor, numită Universitatea Populară de la Ungureni, închisă după cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi redeschisă în comuna din județul Botoșani.

Universitatea Populară de la Ungureni a fost o instituție de învățământ care a funcționat în perioada 1936 – 1948 și care era dedicată oamenilor din mediul rural. Acum, autoritățile vor să redeschidă unitatea de învățământ. Ea ar urma să funcționeze în clădirea căminului cultural din localitatea Ungureni, după ce lucrările de modernizare vor fi gata.

Universitatea Populară de la Ungureni a fost deschisă de profesorul Eugen Neculau în 1936 și a funcționat 12 ani. În tot acest timp, mii de țărani i-au trecut pragul, în speranța că nivelul lor de trai va crește.

„A fost organizată pe trei direcții, întâi o bibliotecă care conținea 10.000 de volume și fiecare cursant era obligat să citească trei cărți pe an și să le facă rezumatul. Pentru țăranii care lucrau direct în agricultură, era un curs de pomicultură, femeile din sat participau la un curs de cusături, de țesături și chiar la un curs de artă culinară organizat de soția profesorului”, a povestit Elena Clocotici, nepoata profesorului Eugen Neculau, potrivit digi24.ro.

Cursurile erau ţinute de profesori universitari, colegi ai lui Eugen Neculau, și de localnici instruiți să facă acest lucru.

Universitatea Populară de la Ungureni în secolul XXI: limbi străine și calculatoare

Vasilisa Cheptea, o fostă învățătoare de la Universitatea Populară de la Ungureni, îşi aduce aminte că primul film văzut de locuitorii din Ungureni a fost proiectat la universitate.

„Lumea venea plângînd, o fost un film, „Femeia necunoscută”, un film arab, „Învierea” de Tolstoi, pe urmă „Mătăniile” de Byron din Anglia și multe, multe filme foarte frumoase aducea, aveai ce învăța”, și-a amintit Vasilisa Cheptea.

Acum, Universitatea Populară de la Ungureni are șanse mari să fie redeschisă în aceeași localitate. Clădirea căminului cultural, care este în renovare, va găzdui cursuri pentru țăranii care vor să meargă din nou la şcoală, au arătat autoritățile.

„Ne-am gândit la un curs de calculatoare, de învățare a unor limbi străine și pentru țărani – noutăți în agricultură, creșterea animalelor și cred că se vor găsi persoane care să ne ajute”, a declarat Elena Clocotici.

Localnicii spun că ar merge din nou la școală, iar autoritățile locale spun că vor încerca să atragă în acest proiect cadre didactice din școlile din comună și profesori pensionari.

Dacă v-a plăcut acest articol alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.