Un sit arheologic din România, vechi de 6.000 de ani, va fi scos la lumină

cultura gumelnița

Vas gumelnițean. Foto: enational.ro

Un sit arheologic al unei comunităţi de agricultori care a trăit acum 6.000 de ani pe teritoriul de astăzi al satului Geangoeşti, din comuna dâmbovițeană Dragomirești, va fi scos la lumină, anunță adevarul.ro.

La Geangoeşti există o aşezare de tip „tell” care prezintă şase niveluri de locuire, care aparţin în totalitate culturii Gumelniţa. Un tell este o colină artificială care acoperă o fostă așezare și are de obicei forma bazei unui con, plat la vârf. Din România de astăzi, cultura Gumelnița cuprindea o parte din Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar mai la sud se întindea peste Bulgaria, ajungând până la Marea Egee.

Așezarea va fi dezvelită de Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte.

În perioada 4 – 7 iunie 2015, Dorel Micle şi Stani Andrei, specialişti cu burse de formare în afară în studii de teledetecţie, au inspectat terenul de la Geangoeşti şi, cu ajutorul unor metodologii noi ce presupun scanarea câmpului magnetic al diferiților receptori, au putut face precizări asupra dimensiunii sitului, a formei sale şi a sistemului de fortificare al aşezării preistorice.

Cum trăiau oamenii de acum 6.000 de ani

Proiectul se va derula pe trei ani şi va permite urmărirea evoluției comunităţii de agricultori de pe cursul superior al râului Dâmboviţa. Arheologii vor afla cum trăiau oamenii de acum 6.000 de ani și vor colecta obiecte de patrimoniu care ulterior vor fi expuse în muzeu.

Din cercetările de până acum, arheologii consideră că aşezarea de tip tell este bogată în obiecte arheologice, în special în statuete antropomorfe din lut ars. Majoritatea pieselor sunt personaje feminine în picioare: face excepţie o singură reprezentare şezând.

Capac de vas din lut ars decorat artistic (cultura Gumelnița). Foto: Cristian Chiriță via Wikimedia Commons

Acesta este primul şantier din judeţul Dâmbovița deschis într-un sit preistoric după o perioadă îndelungată de întrerupere a acestui tip de cercetare.

Pentru cei interesaţi de activităţile arheologice – elevi, studenţi etc – Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte a anunţat că recrutează forţă de muncă pentru şantier.

Statuetă descoperită la Videle. Foto: Cristian Chiriță via Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire
Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version