Un senator PSD vrea arest preventiv doar pentru acte de violență

șerban nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae. Foto: Pagina de Facebook Șerban Nicolae

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus un proiect ce prevede ca arestarea preventivă să se poată face doar în cazul infracţiunilor cu violenţă sau a celor care pun în pericol securitatea națională.

În prezent, arestul preventiv se poate impune și în cazuri de corupție, pentru infracțiuni precum luarea și darea de mită.

Politicianul vrea ca arestul preventiv să se poată decide numai în cazul infracțiunilor care pun în pericol viaţa, sănătatea, securitatea naţională, cu condiţia să se probeze că astfel se va evita un pericol concret pentru ordinea publică, relatează mediafax.ro.

Șerban Nicolae a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului de procedură penală, care se află în consultare publică pe site-ul Senatului.

Proiectul prevede că arestarea preventivă va avea două forme: arestul la domiciliu şi arestul sever.

Potrivit proiectului, măsura arestului sever se va putea impune dacă din probe există suspiciunea că o persoană a înfăptuit infracțiuni precum:

– o infracţiune intenţionată contra vieţii;
– o infracţiune care a dus la vătămarea corporală sau la moartea unei persoane;
– o infracţiune contra securităţii naţionale;
– trafic de stupefiante, de arme, de persoane;
– acte de terorism;
– viol;
– lipsire de libertate;
– ultraj;
– ultraj judiciar;
– orice altă infracţiune care este pedepsită cu 10 ani de închisoare sau mai mult şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică.

Senator PSD: Suspectul nu trebuie încătușat în spațiul public

Proiectul mai prevede că inculpatul asupra căruia s-a dispus una dintre aceste măsuri preventive nu va fi încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi a inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse.

Şerban Nicolae a mai explicat că această prevedere arată că dacă inculpatul reţinut sau arestat, aflat în custodia forţelor de ordine, nu este recidivist şi nu este cercetat pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, nu trebuie încătuşat cu ocazia deplasării în spaţiul public.

Arestul sever al inculpatului nu poate fi dispus mai mult de 30 de zile, iar în cursul judecăţii în primă instanţă, durata arestului sever nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de jumătatea maximumului special prevăzut de lege pentru pedeapsa respectivă. În toate cazurile durata arestului sever nu poate fi mai mare de 5 ani.

Proiectul se află în consultare publică la Senat şi a fost trimis în 16 decembrie la Guvern şi la Consiliul Legislativ pentru un punct de vedere.

Recomandările editorilor GreatNews:

Atentat terorist în Franţa. Doi fraţi franco-algerieni, daţi în urmărire
6 sfaturi pentru șoferi. Cum să eviți problemele cu mașina diesel pe timp de ger
Descoperire revoluționară: Primul antibiotic eficient, după 30 de ani

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: