Un român la curtea lui Donald Trump. Cine este Andrei Iancu, avocatul dorit de președintele american la Casa Albă

Andrei Iancu. Foto: Irell & Manella LLP
Andrei Iancu. Foto: Irell & Manella LLP

Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat pe românul Andrei Iancu pentru conducerea Oficiului pentru Brevete şi Mărci Înregistrate din Statele Unite.

Potrivit publicației ”The Hill”, Iancu este partener la compania de avocatură Irell & Manella LLP, din Los Angeles, care este specializată în procese de proprietate intelectuală.

Avocatul român a reprezentat compania TiVo în războiul legal față de patentele tehnologiei DVR. În urma eforturilor sale, TiVo a primit compensații de peste 1,6 miliarde de dolari de la EchoStar, AT&T, Verizon, Microsoft, Motorola și Cisco.

Dacă va fi aprobat de Congresul american, Iancu va fi numit în fruntea Oficiului pentru Brevete şi Mărci Înregistrate, care face parte din Departamentul de Comerț al Statelor Unite.

Postul a fost lăsat liber de Michelle Lee, care a demisionat în luna iulie, neavând susținerea politică a lui Donald Trump, cu toate că mari companii IT, precum Amazon, Facebook sau Google, au semnat o petiție în care îi cereau să rămână în funcție.

Firma la care lucrează Iancu l-a apărat, în trecut, și pe Donald Trump, alături de Mark Burnett Productions și NBC Universal, într-un caz de drepturi de autor asupra emisiunii TV, ”The Apprentice”.

Andrei Iancu a studiat ingineria mecanică și aerospațială la UCLA. Înainte de a urma cursuri de drept, românul a lucrat ca inginer la Hughes Aircraft. Este unul dintre cei mai apreciați avocați din Statele Unite. În 2016, Iancu a fost numit ”avocatul anului” pentru firme cu 75 până la 125 de avocaţi de către „Los Angeles Business Journal”.