Un român, acuzat de prăbușirea unei sonde spațiale pe Marte

Compania românului dă vina pe Agenția Spațială Italiană pentru eșecul misiunii de pe Marte (Foto: Nasa.gov)
Compania românului dă vina pe Agenția Spațială Italiană pentru eșecul misiunii de pe Marte (Foto: Nasa.gov)

ARCA Space Corporation, compania fondată în Statele Unite de către antreprenorul român Dumitru Popescu, este acuzată de Agenția Spațială Italiană (ASI) că este responsabilă pentru eșuarea unei misiuni de 1,3 miliarde de euro.

Compania din statul New Mexico este acuzată de prăbușirea modulului Schiaparelli, în 19 octombrie, o lovitură puternică primită de programul Agenției Spațiale Europene (ESA) de a găsi urme de viață pe planeta Marte.

ARCA susține că nu este vina ei și va iniția acțiunile necesare ca Enrico Flamini, liderul echipei științifice a ASI, ”să suporte costurile declarațiilor care au demarat o campanie de presă împotriva ARCA”.

Compania românului Dumitru Popescu susține că vina în cazul Schiaparelli este a italienilor.

Ambițiosul program ExoMars, care dorește să descopere dacă a existat cândva viață pe Marte, consista din două părți, modulul Schiparelli, lansat în 2016, și roverul și platforma științifică de suprafață, care vor fi lansate în 2020.

Schiparelli s-a prăbușit în 19 octombrie, după ce a intrat în atmosfera planetei Marte. ARCA, o companie fondată de antreprenorul român de 39 de ani Dumitru Popescu, a primit contractul pentru testarea operațiunilor de zbor și de intrare în atmosferă a modulului, primind 1,1 milioane de euro.

Ziarul italian La Repubblica spune că Popescu, care a terminat teologia, este un visător care a înregistrat multe eșecuri. Se menționează și opinia Agenției Spațiale Române, care descrie compania ca fiind ”un grup de amatori care caută publicitate”.

Dumitru Popescu a spus că unele teste nu au putut fi făcute deoarece regiunea în care trebuiau să aibă loc era apropiată de Crimeea, care tocmai fusese ocupată de Rusia.

ARCA susține că era responsabilă cu testarea parașutei modulului Schiaparelli, care s-a deschis de fiecare dată la probe.

Agenția Spațială Europeană susține că de vină a fost Unitatea de Măsurare a Inerției (IMU), care era responsabilitatea italienilor, susține ARCA Space Corporation.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.