Un perete din Cula Glogovenilor, unde a locuit și Tudor Vladimirescu, s-a dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare

cula glogoveanu

Cula Glogoveanu înainte de restaurare. Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro

Un perete al Culei Glogovenilor, monument istoric din comuna Glogova, județul Gorj, în care locuit și revoluționarul Tudor Vladimirescu, s-a prăbușit în timpul lucrărilor de restaurare, anunță publicația locală „Gorj Online”.

Contractul pentru „Consolidare, restaurare și punere în valoare turistică CULA GLOGOVENILOR” a fost atribuit în martie 2023 firmei Rustic SRL din Baia Mare. Durata de execuție a lucrărilor este de 2 ani.

Lucrările au fost sistate după prăbușirea zidului, iar echipa de proiect încearcă să propună acum o soluție pentru refacerea zidului.

Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova, a declarat că „s-a deplasat un perete” în timpul lucrărilor de consolidare. Deocamdată nu este clar dacă a fost vorba despre o greșeală a muncitorilor.

Foto: Gorj Online

„A fost foarte afectată cărămida de la bază din cauza umezelii și a intemperiilor care au fost în decursul a peste o sută de ani”, a mai spus primarul.

Lucrările de restaurare sunt finanțate prin PNRR cu aproximativ 6 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, Cula Glogoveneanu a fost ridicată pe la jumătatea secolului al XVIII-lea de Matei și Ioniţă Glogoveanu, care făceau parte dintr-o familie de boieri. Tudor Vladimirescu a locuit în prima parte a vieții la Cula Glogovenilor, fiind susținut să meargă la școală de familia boierilor. După terminarea școlii, Glogovenii l-au făcut judecător hotarnic şi vătaf al Plaiului Cloșani.

Ulterior, Tudor Vladimirescu a fost găzduit de mai multe ori la Cula Glogoveanu.

Cula Glogoveanu înainte de restaurare. Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro
Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro

Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version