Ce este septicemia, boala de care suferă Florin Piersic

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (Facebook)

Definită în mod curent ca o infecție generalizată în organism, septicemia reprezintă răspunsul extrem al organismului la o infecție din corp. Septicemia este o urgență medicală care pune viața în pericol.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România.

Septicemia, numită și sepsis, apare atunci când o infecție pe care o persoană o are deja în sânge declanșează o reacție în lanț în tot organismul, se arată într-un ghid explicativ realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC).

Așadar, sepsisul este o afecțiune gravă în care organismul răspunde necorespunzător la o infecție. Astfel, procesele de luptă împotriva infecțiilor provoacă funcționarea slabă a organelor, se arată și într-un articol realizat de Mayo Clinic.

Cele mai multe cazuri de sepsis încep înainte ca pacientul să ajungă la spital. Cel mai adesea, infecțiile care duc la sepsis debutează în plămâni, tractul urinar, tractul gastrointestinal sau la nivelul pielii. Fără tratament în timp util, sepsisul poate duce rapid la leziuni ale țesuturilor, la cedarea organelor și la moarte.

Florin Piersic are septicemie. „Este o infecție generalizată în corp, care îi poate pune viața în pericol”

Când microbii intră în corpul unei persoane, aceștia pot provoca o infecție. Dacă infecția nu este oprită, ea poate duce la septicemie.

Ce este septicemia – cauze

Potrivit CDC, infecțiile bacteriene cauzează majoritatea cazurilor de sepsis. Însă septicemia poate fi și rezultatul altor infecții, inclusiv al infecțiilor virale cum ar fi COVID-19 sau gripa, sau al infecțiilor fungice.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă sepsis au cel puțin o afecțiune medicală subiacentă, cum ar fi boala pulmonară cronică sau un sistem imunitar slăbit. Oricine poate dezvolta septicemie, dar unii oameni sunt expuși unui risc mai mare. Este vorba despre:

-adulții cu vârste de cel puțin 65 de ani

-persoanele cu sistemul imunitar slăbit

-persoanele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi diabet, boli pulmonare, cancer și boli de rinichi

-persoanele spitalizate recent

-copiii mai mici de un an

Ce este septicemia – simptome

Câteva dintre simptomele sepsisului sunt următoarele:

-frecvență cardiacă ridicată sau puls slab

-confuzie sau dezorientare

-durere sau disconfort extrem

-febră, frisoane sau senzație de frig

-dificultăți de respirație

-piele umedă sau transpirată

Septicemia nu este contagioasă. De asemenea, tratamentul precoce al sepsisului îmbunătățește șansele de supraviețuire.

Septicemia și șocul septic

Sepsisul poate evolua spre șoc septic, mai arată Mayo Clinic. Acesta constă într-o scădere dramatică a tensiunii arteriale care poate afecta plămânii, rinichii, ficatul și alte organe, putând duce la deces.

Pe măsură ce septicemia se agravează, organele vitale, cum ar fi creierul, inima și rinichii, nu primesc atât de mult sânge pe cât ar trebui. Totodată, sepsisul poate provoca coagularea atipică a sângelui, iar cheagurile mici rezultate sau vasele de sânge sparte pot deteriora sau distruge țesuturile.

Majoritatea oamenilor se recuperează după o septicemie ușoară, dar rata mortalității pentru șoc septic este de aproximativ 30% – 40%. De asemenea, un episod de sepsis sever crește riscul de infecții viitoare, mai notează sursa citată.

Ne găsești și pe Threads.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version