Ostaticul care a transmis mesaje pe Facebook a scăpat cu viață: Sunt viu, ostaticii sunt ucişi unul câte unul

Un ostatic a transmis mesaje din interiorul centrului Bataclan, cu ajutorul contului său de Facebook. „Viu. Un carnagiu. Cadavre peste tot”, este mesajul trimis de el în jurul orei 01. Dis de dimineață, utilizatorul a revenit și a anunțat că forțele franceze au reușit să îl salveze.

„Un gând pentru toţi cei care nu au avut şansa mea în această seară. Un mare mulţimesc celor de la RAID şi BRI (trupele speciale franceze care s-au ocupat de rezolvarea crizei ostaticilor din Bataclan). Vă mulţumesc şi vouă, pentru toate mesajele. Vă îmbrăţişez!”, a scris Benjamin în jurul orei 08.30.

Supraviețuitorul luării de ostatici din Bataclan, Benjamin Cazenoves, a reușit să scrie două mesaje, în timp ce se ascundea de atacatori, în centrul Bataclan. Al doilea este cel prezentat în primul paragraf, iar primul a fost următorul:

„Sunt încă în Bataclan. Etajul 1. Rănit grav! Sunt supravieţuitori în interior. Ei îi ucid pe toţi. Unul câte unul!”

Luarea de ostatici a avut loc în momentul în care în Bataclan avea loc un concert al unei trupe heavy metal.

Potrivit autorităților, atacatorii au deschis focul asupra unor cafenele, pentru ca apoi să intre în sala de concerte Bataclan, în care avea loc un concert rock. Au ucis zeci de oameni în acele restaurante, și alți 82 în Bataclan. În paralel, trei teroriști s-au aruncat în aer în apropierea Stade de France, arenă pe care se juca, la acea oră, meciul amical Franța – Germania.

Șapte dintre teroriști au murit în urma exploziei centurilor sinucigașe pe care le purtau. Al optulea a fost ucis de forțele speciale franceze.

Siteul nostru prezintă toate detaliile atacurilor fără precedent din Paris, AICI.

………….

Duminică, ora 10:

Maşina folosită pentru comiterea atacurilor de vineri seară a fost găsită într-o suburbie din estul Parisului.

Omar Ismail Mostefai este unul dintre kamikaze, fiind identificat de poliţie ca unul dintre autorii atacurilor de la Bataclan. Potrivit AFP, şase persoane din anturajul acestuia sunt interogate.

Bilanţul oficial: 129 de morţi şi 352 de raniti, dintre care 99 în stare critică.

Atentatele au fost comise de trei echipe de terorişti bine coordonate, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins.

Ora 15:30. Președintele Klaus Iohannis anunță că doi români și-au pierdut viața în atentatele de la Paris.

Atentatul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Ora 15: Mesaj al Regelui Mihai către președintele Francois Hollande:

„Sunt profund îndurerat de tragedia pe care o trăiește națiunea franceză. Un mare număr de oameni inocenți au plătit cu viața faptul că trăiau într-o țară liberă. Întregul continent are sufletul în doliu, iar crima abătută asupra Franței este un act împotriva întregii omeniri. Familia mea și cu mine ne rugăm pentru toți cei care au dispărut, ca și pentru neconsolatele lor familii”, se afirmă în scrisoarea regelui Mihai I, făcută publică de Biroul de Presă al Casei Regale.

Autoritățile franceze anunță că 80 dintre răniți sunt în stare gravă.

Ora 14: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat sâmbătă că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei, persoana în cauză primind îngrijiri la un spital din Paris şi fiind externată în cursul dimineţii.

Informaţia a fost confirmată şi de premierul interimar Sorin Cîmpeanu, care a adăugat că este vorba de o femeie.

Ora 12: Bilanțul oficial ajunge la 128 de morți și peste 160 de răniți.

Ora 10:30: Locurile exacte în care au avut loc atentatele:

Sala de concerte Bataclan – cel puţin 82 de morţi
Persoane cu cagule pe feţe au descins vineri seară în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, strigând „Allah Akbar” („Mare este Allah” – sintagmă folosită de adepţii Jihadului, presupusul război sfânt islamic).
Sute de persoane asistau la un concert al trupei hard rock americane Eagles of Death Metal. Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici.
Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti. Cel puţin 82 de persoane au fost ucise, informează presa franceză, citată de adevarul.ro.
Arena Stade de France – patru morţi
În paralel, trei terorişti s-au aruncat în aer în faţa arenei sportive Stade de France, situată la periferia Parisului, unde se desfăşura un meci de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei.
Preşedintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat în siguranţă.
Bulevardul Charonne – 18 morţi
În estul Parisului, pe bulevardul Charonne, 18 persoane au fost omorâte într-un atac cu armă automată care a vizat terase şi restaurante.
Strada Alibert – cel puţin 12 morţi
În apropiere, schimburi de focuri au izbucnit între terorişti islamişti şi serviciile de securitate, cel puţin 12 persoane fiind ucise.
Zona Fontaine au Roi – cinci morţi
La câteva sute de metri de Clubul Bataclan, militanţi islamişti au atacat un restaurant cu specific italian, omorând cel puţin cinci persoane.
Bulevardul Voltaire – un mort
Un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer în această zonă; nu există date exacte despre numărul victimelor.

Ora 10: Simpatizanții Stat Islamic celebrează atacurile de la Paris și amenință întreaga lume. Mai multe detalii, AICI.

Ora 09:14. Bilanțul victimelor, în acest moment: 120 de morți și peste 200 de răniți.

Franţa este un membru fondator al coaliţiei conduse de SUA ce loveşte luptătorii Statului Islamic în Siria şi Irak. Statul se afla în stare de alertă pentru atacuri teroriste, înaintea conferinţei pe tema încălzirii globale ce urma să aibă loc în această lună.

Apar și primele mărturii. O tânără care se afla în club în momentul atacului a declarat pentru televiziunea franceză BFM: „Am văzut doi bărbaţi. Cel mai mare dintre ei a spus „Ce căutați în Siria?”. Apoi a deschis focul. Am văzut trupuri căzând în jurul meu. Eu am fost împuşcată în picior. A fost un carnagiu. Nu am văzut niciodată atâţia oameni morţi la un loc”, a povestit, fata, plângând.

Primele pagini ale ziarelor din Franța, în dimineața zilei de sâmbătă:

primele pagini

Ora 05: Bilanțul oficial provizoriu prezentat de autorități indică 120 de morți.

Ora 02:20 Ambasada României la Paris verifică dacă, printre victimele de la Paris, se numără şi cetăţeni români.

Le Figaro susţine că 100 de oameni au murit la Bataclan, ucişi de atentatori.

Asaltul forţelor de ordine a luat sfârşit în jurul orei 02, doi atacatori au fost ucişi.

„Este un 11 septembrie, Franţa nu a cunoscut atacuri de o asemenea amploare pe teritoriul ei în ultimele zeci de ani. Starea de urgenţă pe întreg teritoriul nu a mai fost decretată de la războiul din Algeria din anii ’60”, a declarat pentru HotNews.ro Luca Niculescu, redactor-şef RFI România.

Ora 01:40. Noi informații: două dintre atacuri ar fi fost sinucigașe, spun surse citate de Le Figaro.

Ora 01:30. Parisul este complet închis. Exemple emoționate de solidaritate apar: cetățenii, sfătuiți să rămână în case, deschid ușile celor aflați pe străzi, a căror viață este în pericol, având în vedere că atacatorii încă sunt liberi. Taximetriștii culeg oameni speriați de pe străzi și îi duc acasă sau într-un alt loc sigur.

Ora 01:15: Sosesc primele informații oficiale, de la Poliție: circa 40 de oameni ar fi murit, 60 de persoane sunt rănite. Presa franceză susține însă că numărul morților ar fi mai mare.

Se intervine și cu armata, sute de soldați au fost trimiși pe străzi pentru a da o mână de ajutor Poliției.

Vine și un mesaj de peste ocean, de la președintele american Barrack Obama, care promite că SUA vor ajuta la prinderea și pedepsirea celor vinovați de aceste atacuri la adresa „întregii umanități”.

Ora 01:10: Autorii împușcăturilor sunt în continuare liberi.

Președintele francez Francois Hollande a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării, granițele au fost închise.

Intervenție în plină desfășurare la sala Bataclan, autoritățile încearcă salvarea ostaticilor. Se pare că autorii luării de ostatici sunt fundamentaliști islamici.

Ora 01: Se intervine pentru eliberarea ostaticilor din sala Bataclan (100 de oameni sunt ținuți ostatice, potrivit primelor informații). Autoritățile le cer parizienilor să nu iasă din case.

Martorii spun că un atacator din sala Bataclan ar fi strigat: „Asta este pentru Siria” și „Allahu Akbar”.

Ora 00:50: După știrile privind împușcăturile din mai multe resturante, în care și-au pierdut viața zeci de oameni, apare și vestea unor violențe de același tip la un mall din Paris, Les Halles. Situația e în continuare confuză, locuitorii sunt sub șoc, atacurile par să continue.

Ce se întâmplă în Paris

Un atac armat într-un restaurant din arondismentul X al Parisului a produs peste 10 victime, transmite presa franceză. Numărul victimelor nu este încă clar. Restaurantul se află în apropierea sediului revistei Charlie Hebdo. Redacția a fost ținta unui atentat comis la 7 ianuarie 2015, în urma căruia 12 oameni (10 jurnaliști și 2 polițiști) au fost uciși.

Au fost împușcături și în alte restaurante din Paris, soldate, de asemenea, cu morți și răniți. Un post de radio anunță că au fost schimburi de focuri și la un mall parizian, Les Halles.

În același timp, 100 de oameni au fost luați ostatici în sala de concerte Bataclan, din arondismentul XI al capitalei franceze.

Un alt eveniment grav al serii, în Paris, a fost explozia unei bombe într-un bar din apropierea stadionul Stade de France. Un reporter Associated Press, care asista la meciul Franța-Germania, a spus că explozia a fost auzită de pe stadion, la scurt timp după făcându-și apariția în aer un elicopter. Nu este cunoscut bilanțul victimelor acestei explozii. Președintele țării a fost evacut de urgență din stadion de serviciile secrete, a anunțat Le Figaro.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.