Un nou proiect aurifer în România. Canadienii au primit licență pe 20 de ani

rovina
Zona Rovina-Crișcior. Foto: acomo.ro

România deschide porțile pentru un nou proiect minier condus de canadieni, care își propun să extragă aur și cupru din Munții Apuseni, anunță mining.com.

Proiectul este localizat în Valea Rovina, în sudul Munților Apuseni, la 20 de kilometri de Roșia Montană.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a oferit companiei canadiene Carpathian Gold Inc. o licență pe 20 de ani pentru a exploata aurul și cuprul din Valea Rovina.

Este pentru prima dată când România încredințează o licență de minerit pentru metale fără implicarea unei companii deținute de stat. În cazul Roșia Montană, de exemplu, licența este deținută de Roșia Montană Gold Corporation, ai cărei acționari sunt compania canadiană Gabriel Resources (80,69% din totalul acțiunilor) și compania minieră de stat Minvest Deva (19,31% din capital).

La anunțul veștii, acțiunile Carpathian Gold Inc. au explodat la bursă și au crescut cu 200%.

Compania din Toronto va lucra prin subsidiara Samax Romania S.R.L., firmă pe care o deține în totalitate. La ora actuală, Samax realizează o analiză a proiectului, a anunțat Carpathian într-un comunicat de presă.

Compania mai menționează că licența va intra în vigoare după ce va fi analizată de mai multe ministere din Guvern și după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Valea Rovina se află în Munții Metaliferi, în sudul Munților Apuseni, în zona cunoscută drept Patrulaterul de Aur, una dintre cele mai bogate regiuni miniere din Europa.

patrulaterul de aur
Patrulaterul de aur al României. Foto: Gabriel Resources

„Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru. Canadienii de la Samax au făcut prospecţiunile necesare şi au găsit cantităţi importante de aur şi cupru, dânşii dorind exploatarea acestor zăcaminte. Exploatarea de la Rovina se va găsi pe raza a trei comune: Crişcior, Bucureşci şi Buceş şi va fi o investiţie de mare amploare, care va aduce 600 de locuri de muncă în exploatarea propriu-zisă şi încă 1.400 de locuri în servicii”, declara în 2013 prefectul Hunedoarei, Sorin Vasilescu, potrivit adevarul.ro.

Carpathian Gold Inc. este o companie minieră a cărei afacere principală este exploatarea unei mine de aur la Riacho dos Machados, în Brazilia.

În urmă cu aproximativ un an, în martie 2014, compania canadiană anunța că, după ce deschiderea minei din Brazilia fusese amânată, datoria Carpathian Gold Inc. la Banca Macquarie „crescuse semnificativ” și ajunsese la 141,2 milioane de dolari.

Directorul subsidiarei SAMAX Romania S.R.L. este Alexandru Nicolici, geolog și cofondator al SAMAX, se arată pe site-ul carpathiangold.com. El are o experiență de 20 de ani ca geolog și manager. În trecut, a fost directorul Cuarț S.A., o companie de explorare deținută de statul român.

În anul 1989, CUARȚ avea peste 5.000 de angajați și avea lucrări raspândite pe teritoriul județelor Maramureș, Satu Mare și Salaj. Executa anual peste 40.000 de metri de galerii, 250 de metri de puțuri și 70.000 de metri de foraje cu sondeze, având o cifră de afaceri anuală de aproximativ 24 de milioane de dolari, se arată pe site-ul cuart-grup.ro. S.C. CUARȚ GRUP S.A. Baia Mare s-a înfiintat în anul 2001 pentru a relansa activitatea S.C. CUART S.A. Baia Mare, aflată într-o cădere abruptă.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia