Un medicament pe baza unei plante care se găsește și în România ar putea vindeca două boli grave

FOTO: Kristian Peters/Wikimedia Commons
FOTO: Kristian Peters/Wikimedia Commons

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan State și publicat de curând în jurnalul de specialitate „Nature Chemical Biology” arată că un medicament chinezesc pe baza plantei Artemisia annua reușește să trateze TBC-ul într-un stadiu în care utilizarea antibioticelor este ineficientă.

Artemisia annua s-a adaptat și în România. Este cunoscută sub numele de Peliniță. Este o plantă perenă și poate atinge înălțimea de 2 metri. Înflorește în iunie-august, iar fructul este o achenă. Frunzele sunt lungi și verzi, florile sunt galbene și au un miros plăcut.

„Când bacteriile TBC sunt latente, acestea devin extrem de tolerante la substanțele active din antibiotice. Blocarea latenței face ca bacteriile TBC să fie mai sensibile la aceste medicamente și, prin urmare, duce la scurtarea timpilor de tratament”, a declarat profesorul Robert Abramovitch, specialist în microbiologie la Colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Universității Michigan State, citat de medlive.hotnews.ro.

Potrivit studiilor, o treime din populația globului este infectată cu TBC. Doar în 2015, boala a ucis 1,8 milioane de oameni.

Cercetătorii susțin că bacteriile TBC pot rămâne inactive timp de zeci de ani în organism, iar în cazul în care sistemul imunitar este slăbit, acestea se pot activa și se pot răspândi.

Tratamentul pe baza plantei Artemisia annua, care este folosit și în tratarea malariei, poate fi cheia scurtării vindecării de TBC.

După testele de screening a 540 de mii de compuși diferiți, cercetătorii americani au descoperit alți cinci inhibitori care țintesc senzorul nivelului de oxigen al bacteriilor TBC de diferite moduri. Potrivit cercetărilor, bacteria ce cauzează tuberculoza are nevoie de oxigen pentru a prospera în organismul uman.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.