Un detectorist a găsit un obiect vechi de 3.600 de ani. „Nu părea a fi din lumea noastră”

săgeată epoca bronzului
Foto: Facebook (Jandarmeria Română)

Un jandarm pasionat de arheologie a găsit în județul Teleorman un obiect ce datează din jurul anului 1.600 î. Hr., a transmis Jandarmeria Română pe pagina sa oficială de Facebook.

Dan este detectorist amator, iar pe un deal din Teleorman a găsit un vârf de săgeată care datează din secolele XVII-XVI î.Hr., adică din Epoca Bronzului Mijlociu.

Pe teritoriul de astăzi al României, Epoca Bronzului Mijlociu se desfășoară de pe la 2.200 î.Hr. până la 1.600/1.500 î.Hr.

Foto: Facebook (Jandarmeria Română)

După ce detectorul de metale a început să transmită un semnal, jandarmul a început să sape.

„La aproximativ 25 de centimetri, într-un bulgăre de pământ, a descoperit un obiect ce nu părea a fi din lumea noastră. La marginea unei culturi de grâu, era ascuns în bulgărele de țărână, exact ca într-o capsulă a timpului, un vârf de lance, care datează din Epoca Bronzului Mijlociu, secolele XVII-XVI înainte de Hristos”, a transmis Jandarmeria Română.

Foto: Facebook (Jandarmeria Română)

„A fost o întâmplare extrem de fericită pentru mine. Am avut rara șansă de a scoate la suprafață o parte din istoria mai puțin știută a lumii”, a povestit Dan.

El a predat obiectul către Muzeul Județean Teleorman, iar specialiștii instituției au stabilit că vârful de săgeată datează din secolele XVII-XVI î. Hr.

„De acum înainte, importanta descoperire arheologică va rămâne în patrimoniul Muzeului și, alături de ea, va sta și numele colegului nostru, cel care a redat lumii o parte a istorie de acum aproape 4 milenii”, a mai transmis Jandarmeria Română.

săgeată epoca bronzului
Foto: Facebook (Jandarmeria Română)

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.