Un cercetător italian susține că a făcut noi descoperiri despre Gioconda

Gioconda
Gioconda, de Leonardo Da Vinci Foto: viviparigi.it

Gioconda sau Mona Lisa este una dintre cele mai celebre picturi ale umanității, iar de mai bine de 500 de ani îi fascinează pe oameni cu expresia sa gânditoare și cu surâsul abia schițat.

Leonardo Da Vinci este celebrul autor al ei, iar oamenii de știință încearcă de câteva sute de ani să deslușească intenția pictorului.

Gioconda reprezintă unul din primele portrete pe fondul unui peisaj imaginar. O caracteristică interesantă este că fundalul nu este uniform, partea din stânga este evident la un nivel mai jos decât în dreapta, fiind probabil adăugată mai târziu în cursul realizării compoziției. Tabloul a fost restaurat în mai multe rânduri. Analizele cu raze Röntgen au revelat încă trei straturi de pictură sub cel vizibil, informează wikipedia.org.

Un cercetător italian, pe nume Angelo Paratico, susține că Gioconda ar putea fi un portret al mamei lui Da Vinci, care ar fi fost o sclavă de origine chineză.

Paratico a petrecut ultimii 20 de ani în Hong Kong, unde a cercetat legăturile dintre Italia și China din ultimele cinci secole și a ajuns la această concluzie, pe care o va publica anul viitor.

Gioconda și testele ADN

Istoricul spune că o serie de documente descoperite în timpul a doi ani de cercetare stă la baza celei mai recente cărţi ale sale, „Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy” („Leonardo Da Vinci: Un cărturar chinez pierdut în Italia Renaşterii”).

În volumulul său, cercetătorul italian promite să dezvăluie o serie de dovezi care îl leagă pe Da Vinci de Orientul Îndepărtat.

Tatăl lui Leonardo da Vinci a fost notar şi se crede că mama artistului se numea Caterina. Potrivit unor studii, ea ar fi fost o ţărancă locală.

„Până la un punct, sunt sigur că mama lui Leonardo era din Orient, dar pentru a o face chinezoaică trebuie să folosim o metodă care presupune deducerea informaţiei. Un client bogat al tatălui lui Leonardo a avut o sclavă pe nume Caterina. După 1452, anul naşterii lui Leonardo, femeia a dispărut din documente. Nu mai lucra acolo”, a declarat Paratico pentru publicaţia South China Morning Post.

Cercetătorul mai susține că în timpul Renașterii, Italia și Spania erau pline de sclavi din Orient. Însă pentru a verifica ipoteza istoricului italian, singura cale este exhumarea rămășițelor unor rude de-ale lui Da Vinci și extragerea unor probe de ADN, informează Daily Mail.

În ciuda ipotezei lansate de Angelo Paratico, istoricii de artă au descoperit documente vechi de sute de ani care arată că „Mona Lisa” este un portret al Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, un negustor de mătase din Italia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.