Un castel din România este scos vânzare. Costă cât un apartament într-o zonă rezidențială

FOTO: Țetcu Mircea Rareș /Wikimedia Commons
FOTO: Țetcu Mircea Rareș /Wikimedia Commons

Castelul Teleki din Comlod, Bistrița Năsăud, are poate ultima șansă de a fi salvat. Vechi de 300 de ani, castelul a fost scos la licitație de Consiliul Județean, care nu are bani de reparații.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, prețul de pornire este de 110.000 de euro, cam cât costă un apartament spațios într-o zonă rezidențială.

Castelul a fost naționalizat în perioada comunistă și a fost transformat, pe rând, în cămin cultural, sediu de CAP, iar după Revoluție a fost magazin și bar.

Era înconjurat de o grădină, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic.

Arhitectul Cristina Chira spune în „Comlod – Wesselényi”. Monumente Uitate, că „subsolul palatului este acoperit cu bolți de factură renascentistă, care sugerează existența unei etape de construcție datând din secolul XVII.

Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagăn la partea superioară a golurilor și două ferestre de formă ovoidală pe fațada principală. Portalul din piatră sculptată de la intrare este și el tratat în manieră barocă, cu forme curbe și motive specifice (cochilia de scoică).”

Familia Teleki de Szok, ultima deținătoare a castelului, a fost una dintre cele mai bogate din Transilvania.

Palatul de la Comlod a fost construit în 1756, de către Istvan Wesslenyi de Hadad, care s-a căsătorit în 1742 cu Plixenia Daniel la Vargyas.

De altfel, blazoanele din piatră ale celor două familii încă mai rezistă și astăzi pe fațada principală a palatului. Blazoanele au fost realizate de sculptorul Anton Schuchbauer.

În secolul XIX, palatul a ajuns în posesia familiei Teleki. Potrivit arhitecților, clădirea este o construcție reprezentativă pentru barocul transilvănean.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.