Un asasinat care poate schimba istoria. Ultimele cuvinte ale deputatei pro-UE ucisă în Anglia

Deputata laburistă Jo Cox. Foto: youtube.com

O deputată laburistă cu păreri pro-UE a fost ucisă vineri, 17 iunie, în fața bibliotecii municipale din Birstall, în nordul Angliei.

Asasinarea prin împușcare și înjunghiere a lui Jo Cox, în vârstă de 41 de ani, vine în toiul campaniei pentru referendumul în urma căruia britanicii vor decide dacă Regatul Unit va rămâne în UE sau va părăsi uniunea.

Suspectul arestat de poliție are 52 de ani și este descris de vecinii săi drept ”un solitar”. Un martor citat de Sky News susține că agresorul ar fi strigat ”Marea Britanie, mai întâi” și ”Prioritate Regatului Unit”.

Cei mai importanți lideri politici ai ambelor tabere, pro și anti-UE, au decis, după asasinat, întreruperea campaniei până joi. Decizia a fost luată atât de fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care militează pentru părăsirea Uniunii, cât și de David Cameron, care la momentul tragediei se afla în Gibraltar, pentru o întâlnire pro-UE.

”Durerea e prea mare”

Tatăl asistentei lui Jo Cox, a povestit pentru ITV News că fiica sa, Fazila Aswat, a încercat să o ajute pe deputată imediat după atac.

„Era împreună cu fiica mea. Au plecat de la biroul din Batley, erau în piață, se afla în mașina fiicei mele, pe locul din spate. Mașina s-a oprit și Jo a decis să coboare. Fiica mea nu știa că a fost împușcată, aceasta persoană probabil (atacatorul – n.r.) aștepta afară.

A spus că rănile ei (ale deputatei Jo Cox – n.r.) erau foarte grave. Era mult sânge. Fiica mea i-a spus ”Jo, ridică-te”, dar ea a răspuns ”Nu, durerea e prea mare, Fazila”. Și cred că acestea au fost ultimele ei cuvinte.

Nu a putut să facă altceva. A încercat să o aline. A venit ambulanța, apoi elicopterul, au dus-o la spital. A încercat să o ajute, a încercat să îl lovească (pe atacator – n.r.) cu geanta, dar acesta a încercat să vină spre ea. Au venit oameni și a venit înapoi la ea (la deputată – n.r.) și a împușcat-o din nou, de două ori”.

Jo Cox a fost o deputată laburistă pro-europeană. Ea a fost aleasă în urma alegerilor din 2015, în circumscripția Batley și Spen (West Yorkshire). Premierul Cameron a spus despre Cox că a fost ”un membru implicat al Parlamentului”.

Tabăra anti-UE, favorită în ultimul sondaj

Conform unui sondaj realizat de YouGov, ale cărui rezultate au fost făcute publice la începutul lunii iunie, tabără anti-UE ar conduce cu 45% din voturi, în timp ce doar 41% dintre britanici ar dori rămânerea în UE. Imediat după anunțarea publică a acestor cifre, lira s-a depreciat puternic în raport cu toate valutele importante de pe piața financiară. De exemplu, deprecierea față de dolar a urcat imediat la 0,63%.

Încrederea în sondaje a britanicilor este însă șubredă, mai ales după ce, la precedentele alegeri, sondajele nu au prevăzut victoria conservatorilor lui Cameron. În plus, un astfel de asasinat poate mobiliza tabăra pro-UE din populația regatului să iasă la vot, potrivit analiștilor.

Îți recomandăm și un reportaj exclusiv realizat de GreatNews:

Un șanț care înghite destine. Valea în care statul ”sapă” viitorul copiilor

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.