Turcia a interzis Wikipedia. Enciclopedia online nu mai poate fi accesată

wikipedia
Foto: David Peters / Lane Hartwell / Wikimedia Foundation

Autoritățile turce au blocat accesul la siteul enciclopediei online Wikipedia fără să ofere nicio explicație pentru acest lucru, relatează BBC.

Oficialii turci au spus că este vorba de o „măsură administrativă”, dar nu au oferit o motivație pentru interzicerea Wikipedia pe teritoriul Turciei.

Presa turcă a relatat că, anterior, autoritățile au cerut reprezentanților Wikipedia să scoată de pe site conținutul scris de „autori care susțin terorismul”. Reprezentanții enciclopediei online nu au acceptat, așa că Autoritatea pentru Informații și Tehnologii de Comunicare a blocat accesul la acest site.

Ordinul este unul provizoriu și are nevoie să fie confirmat de o instanță de judecată în zilele următoare.

În trecut, Turcia a mai blocat temporar rețele sociale precum Facebook și Twitter, de obicei în urma unor proteste sau atacuri teroriste.

Practic, Wikipedia nu mai poate fi accesată din Turcia dacă internautul nu folosește o Rețea Virtuală Privată (VPN). O rețea virtuală privată extinde o rețea privată peste o rețea publică precum internetul. Ea permite unui calculator sau unui dispozitiv ce poate fi conectat la rețea să trimită și să primească date peste rețele publice, ca și cum ar fi conectat la rețeaua privată, beneficiind în același timp de funcționalitatea, securitatea și politicile rețelei publice.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.