Trucul simplu prin care poți să îți îmbunătățești memoria în doar 40 de secunde

Cei care simt că propriile amintiri sunt tot mai vagi pot folosi un truc simplu pentru a-și îmbunătăți memoria, relatează BBC.

Trecutul își poate pierde foarte rapid din claritate și chiar și evenimentele extrem de importante din viața cuiva se sting treptat, până când în locul unei scene limpezi rămân numai fragmente de imagini și de fraze, sau chiar nimic.

Există însă o metodă prin care amintirile pot fi „întărite”. Potrivit unei cercetări realizate de Chris Bird de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, nu este nevoie decât de câteva secunde și de puțină imaginație.

Recent, Bird le-a cerut mai multor studenți să urmărească niște filmulețe scurte de pe YouTube în timp ce creierul lor era scanat (într-unul din filmulețe, de exemplu, un om își păcălea vecinul). După terminarea filmulețului, unii studenți au avut la dispoziție 40 de secunde pentru a repeta scena în mintea lor și pentru a și-o descrie lor înșiși. Alții, în schimb, au fost puși să se uite imediat la un nou videoclip.

Bird a înțeles că simplul fapt că și-au descris lor înșiși scena a îmbunătățit într-o foarte mare măsură șansele lor de a-și aminti cu acuratețe filmulețul după o săptămână, și chiar și mai târziu. În medie, ei au fost capabili să își amintească de două ori mai multe detalii decât cei care nu au făcut acest exercițiu mental.

Prin urmare, cei care vor ca o scenă sau o amintire să le rămână vie în minte trebuie să facă un lucru simplu: să și-o descrie lor înșiși timp de aproximativ un minut, concentrându-se voluntar pe cele mai vii detalii.

Potrivit lui Bird, o astfel de metodă ar putea fi foarte importantă în instanță: „Rezultatele au implicații pentru orice situație în care amintirea în detaliu a unui eveniment este crucială, ca de exemplu dacă cineva este martor la un accident sau la o crimă”.

„Amintirea unui eveniment va fi semnificativ îmbunătățită dacă martorul repetă succesiunea scenelor cât mai curând posibil după producerea lui”, a mai explicat Bird pentru BBC.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Oamenii care nu uită niciodată: „Trecutul este la fel de viu. E ca și cum ai niște răni deschise”
Viitorul e deja aici. Primele taxiuri aeriene devin realitate
Omul care a rezolvat o problemă de matematică veche de 300 de ani. Ce premiu a primit

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.