Trei mozaicuri vechi de mii de ani, descoperite în Turcia

mozaicuri vechi descoperite în Turcia
Mozaicuri vechi de mii de ani, descoperite în Turcia Foto: http://www.mymodernmet.com


În anul 2007, o echipă de arheologi condusă de profesorul Kutalmıș Görkay de la Universitatea din Ankara a făcut o descoperire uimitoare în sudul Turciei, în orașul Zeugma.

Atunci când a început escavarea zonei, echipa a găsit trei mozaicuri grecești conservate de mii de ani, care prezintă personaje din mitologia Greciei antice, dar și alte simboluri.

Orașul care se află acum la granița cu Siria a fost fondat în secolul al treilea î.Hr. de către unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, Seleucus I Nicator, și l-a numit Seleucia. În orașul 64 î.Hr, Imperiul Roman a cucerit orașul și i-a schimbat numele în Zeugma, care înseamnă punte sau trecere în greaca veche.

La săpături au luat parte 25 de studenţi coordonaţi de către arheologul Kutalmıș Görkay, de la Universitatea din Ankara. Excavarea sitului a început încă din anul în care l-au descoperit, impulsionați de dorinţa de a salva aceste comori arheologice de apele râului Eufrat, care le-a inundat în urma construirii unui baraj.

Specialiștii susțin că sunt cele mai frumoase mozaicuri păstrate din Antichitate, datorită culorilor folosite, dar și a complexității lor.

Aproximativ 80% din acest oraş antic a fost sub apă în ultimii 10 ani, iar excavarea și mutarea mozaicurilor au fost două operațiuni extrem de dificile, dar foarte necesare.

Cele trei mozaicuri au fost găsite în casa Muzalar care a aparținut cel mai probabil unei familii bogate, iar modelele arată statutul social sl stăpânului casei. În acea perioadă, obiceiurile și pasiunile stăpânului se răsfrângeau direct în obiectele care se găseau în casă, iar cele nouă muze prezintă interesul pentru artă. Al doilea mozaic îi înfățișează pe zeii mărilor Oceanul și Tethis, iar al treilea pe un bărbat.

Descoperirile făcute de către echipa de arheologi vor fi mutate și conservate într-un muzeu local, iar lucrările vor continua până anul viitor. În acest timp, un acoperiș special va fi montat pentru a împiedica ploaia și zăpada să cadă pe mozaicuri, informează Science Alert.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.