Tratează hemoroizii cu seriozitate și fără rușine

Stilul de viață modern este ca o sabie cu două tăișuri. Pe o parte avem o viață confortabilă, iar pe cealaltă, toate neajunsurile care vin cu ea. Să luăm ca exemplu programul de lucru de opt ore la birou. Timp de minim opt ore, va trebui să stai pe un scaun, lucru ce nu este deloc benefic organismului. Bineînțeles, poți face această ședere confortabilă și poți elimina efectele nedorite ale unui stil de viață sedentar la birou, urmând sfaturile pe care ți le vom prezent în continuare. Printre efectele negative ale sedentarismului se numără și hemoroizii. Această afecțiune poate apărea din diverse cauze, dar cel mai adesea stilul de viață modern este vinovat. Îți vom prezenta în continuare cauzele apariției hemoroizilor și de ce trebuie să acționezi încă de la primele simptome. În stadii incipiente, hemoroizii pot fi tratați cu schimbări în alimentație și în stilul de viață și utilizând o crema pentru hemoroizi

De ce apar hemoroizi? 

Hemoroizii sunt vase dilatate situate la nivelul rectului și anusului. Se cunosc patru tipuri de hemoroizi, după cum urmează: 

  • externi: se regăsesc în preajma anusului; 
  • interni: situați în interiorul rectului; 
  • micști: aceștia sunt hemoroizi interni în stadiu avansat, care se întâlnesc cu hemoroizii externi;
  • prolabați: aceștia apar în stadiu avansat și coboară în momentul defecației, ieșind din anus. 

Cauzele apariției hemoroizilor sunt multiple, așa cum poți citi în continuare: 

  • sedentarismul; 
  • statul prelungit în picioare;
  • statul prelungit în șezut; 
  • obezitatea; 
  • sarcina (în special începând cu ultimul trimestru); 
  • consumul frecvent de alimente picante și alcool; 
  • boli circulatorii;
  • constipația;
  • consum insuficient de lichide. 

Analizând cauzele apariției hemoroizilor, îți poți da seama că aceștia pot fi preveniți cu mici schimbări în stilul de viață. 

Cum poți preveni hemoroizii? 

Spre exemplu, dacă hemoroizii au apărut din cauza constipației, trebuie analizată cauza acesteia. Constipația poate apărea din cauza statului prelungit pe scaun sau în picioare, din cauza consumului insuficient de fibre alimentare, a unor probleme gastro-intestinale care necesită atenția unui medic sau ca urmare a hidratării insuficiente. Astfel, dacă lucrezi la birou, specialiștii recomandă să te ridici la fiecare oră și să te plimbi pentru măcar două-trei minute sau să faci exerciții ușoare, cum ar fi întinderi sau ridicări pe vârfuri. Astfel, vei pune tot corpul în mișcare și vei diminua efectele sedentarismului la locul de muncă. 

Dacă alimentația este cauza constipației, adaugă în dietă mai multe fibre. Printre cele mai bune surse se numără fulgii de ovăz și semințele de chia (plus alte pseudocereale), fructele și legumele în stare crudă (banane, pere, zmeură, avocado), nuci și alune. Adăugând aceste alimente și crescând cantitatea de lichide în fiecare zi (dacă nu consumi suficiente) vei începe să observi schimbări notabile. În special femeile însărcinate ar trebui să introducă în alimentație mai multe fibre, pentru a scăpa de constipație și a micșora riscul apariției hemoroizilor. 

De asemenea, dacă ai kilograme în plus și din motive medicale nu poți slăbi, este important să faci mișcare în fiecare zi. Chiar și jumătate de oră de mers pe jos va conta foarte mult și te va ajuta să previi apariția hemoroizilor. 

Cum se tratează hemoroizii? 

Din păcate, multe persoane amână vizita la medic până în momentul în care hemoroizii sunt în stadiu avansat și este nevoie de intervenție chirurgicală. Dacă observi primele simptome ale hemoroizilor (sângerări la nivelul anusului, durere, mâncărime în zona anală și umflături) programează-te cât mai curând la medic. Nu este o rușine să ai hemoroizi și nici să mergi la consultație, așa că nu mai amâna. În stadii incipiente, hemoroizii pot fi tratați cu schimbări în stilul de viață și cu ajutorul unor creme speciale ce au rolul de a calma simptomele neplăcute și de a susține refacerea zonei. 

Așadar, dacă bănuiești că suferi de hemoroizi sau dacă știi sigur acest lucru, nu mai amâna vizita la medic și tratamentul. 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: