Tratament personalizat pentru bolnavii de cancer din România

tratament personalizat pentru bolnavii de cancer
Celulă canceroasă. Foto: Dr. Triche National Cancer Institute via Wikimedia Commons

Bolnavii de cancer din România pot beneficia de acum de un tratament personalizat, datorită unui proiect implementat de Institutul Național „Victor Babeș” cu sprijinul fondurilor europene, anunță agerpres.ro.

Proiectul PersoTHER a demarat în 2010 și a primit o finanțare de 5,4 milioane de lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

„Este un proiect de cercetare în care am experimentat metode noi pentru diagnosticul și prognosticul tumorilor maligne, dar și pentru a stabili care dintre pacienți sunt potriviți pentru un anumit tip de tratament. La ora actuală se urmărește ca tratamentul să fie personalizat. De aceea se cheamă PersoTHER — terapie personalizată. Fiecare pacient are nevoie de un anumit tratament pentru că tipul lui de boală cere un anumit tip de tratament. Înainte nu se putea stabili acest lucru și toată lumea primea chimioterapie, radioterapie, la grămadă. Acum este această tendință de personalizare a tratamentului”, a declarat Carmen Ardeleanu, manager științific al proiectului.

Ea a explicat că la Institutul „Victor Babeș” se poate efectua de acum un set de analize care va fi prezentat ulterior specialistului oncolog pentru a stabili schema de tratament. Analizele sunt parțial susținute financiar de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Noi facem numai diagnosticul, rezultatul îl duce la medicul oncolog care poate vedea că pacientul este sensibil la un anume factor și așa va vedea că nu are rost să dea toată gama de chimioterapie. Nu mai trebuie să ducem analizele în Ungaria, Austria, acum se pot face în România”, a mai spus Ardeleanu.

PersoTHER: Tratament personalizat pentru bolnavii de cancer

Profesorul Giuseppe Bussolati, conducătorul acestui proiect, a arătat că este nevoie de o standardizare a analizelor efectuate în România pentru ca pacienții să beneficieze de cel mai bun tratament.

„Nivelul cultural al specialiștilor români este foarte avansat pentru că școlile sunt bune, de cel mai înalt nivel. Ceea ce lipsește este posibilitatea de selecționare a tratamentului canceros. Analizele pot stabili cauza acestui diagnostic malign, poate fi din pricina hormonilor estrogeni sau alte cauze. Pentru a face acestea avem nevoie de anumite analize. Noi am făcut un test la nivel național pentru a controla dacă aceste analize se fac bine sau nu. Un control al calității este esențial, necesar și suntem de acord că dacă cineva dă un răspuns greșit, pentru că folosește tehnici greșite, atunci tratamentul va fi greșit. Avem nevoie de o standardizare a analizelor pentru cel mai bun tratament posibil”, a spus specialistul italian, profesor în cadrul Universității din Torino.

Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote, a menționat că se va axa pe alocarea fondurilor europene în cercetarea de vârf cu scopul „inversării fluxului de transfer de creiere dinspre România spre UE”.

„Finanțăm proiecte care își propun să păstreze valorile în țară sau să importe alte valori și din statele membre”, a spus Filote.

Proiectul PersoTHER a fost derulat în cadrul unei campanii lansate de Reprezentanța Comisiei Europene în România și de Consiliul Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.