Tractoarele românești nu au dispărut. Acum ajung și în Egipt

tractorul
Tractor produs sub licența Tractorul UTB SA Braşov. Foto: adevarul.ro

Primul lot de cinci tractoare fabricate într-o hală din orașul Băicoi, județul Prahova, este expediat astăzi către Egipt. Peste câteva zile, alte patru tractoare vor fi exportate către o firmă egipteană care prestează servicii pentru armata din această ţară, informează adevarul.ro.

Tractoarele sunt făcute sub licenţa Tractorul UTB SA Braşov, dar sunt fabricate într-o hală la Băicoi.

„Dacă trec de probe în Egipt, vom semna un contract de producţie care, practic, putem spune că relansează, la o scară mai redusă, producţia de tractoare (la ora asta nu avem capacitatea de producţie la ce necesar au egiptenii)”, a declarat pentru sursa citată directorul societăţii, Titu Şerban.

Oamenii de afaceri egipteni au trimis anterior o echipă de tehnicieni pentru a vedea modul cum sunt fabricate tractoarele care au licenţă de Braşov.

După lichidarea SC UTB SA, fostul director Titu Şerban a cumpărat licenţa de fabricaţie a tractorului U 650, sculele și matrițele de la Flavus Invest, compania care a cumpărat activele fostei societăţi.

Inițial, tractoarele au fost produse la Braşov, într-o hală din fosta fabrică de autocamioane. Costurile ridicate, însă, l-au determinat pe Titu Şerban să plece de la Braşov. El a mutat producţia la Băicoi, unde a cumpărat o hală. Acum, fabrica are 6.600 de metri pătrați, cu 1.200 de metri pătrați de birouri, mai notează adevarul.ro.

În total, fabrica de tractoare are 65 de angajaţi. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 1,5 milioane de euro, iar pentru anul acesta reprezentanții acesteia preconizează 5 milioane de euro. Muncitorii lucrează în două schimburi, dar pentru noile contracte se va trece la lucrul în trei schimburi.

Istoricul Uzinei Tractorul Brașov

Uzina Tractorul Brașov a luat naștere în perioada comunistă, pe structura fabricii de avioane IAR Brașov, înființată în 1925. După venirea în 1946 a autorităților ruse la Brașov, care au confiscat o mare parte din utilaje în contul despăgubirilor de război, producția a fost orientată spre fabricarea de tractoare.

În 1948 fabrica a devenit Uzina Tractorul Brașov și, începând din 1960, au apărut pe piață primele modele de concepție integral românească, alături de cele cu motor Fiat, potrivit wikipedia.org.

În anul 1990, uzina avea 23.000 de angajați. După 1990, producția de tractoare a scăzut constant: în anul 2002, compania a produs circa 4.000 de tractoare la o capacitate de producție de 32.000 de tractoare pe an.

În2007 uzina a fost închisă, intrând în lichidare. Pe data de 5 iulie 2007, în cadrul unei licitații, platforma Tractorul UTB a fost cumpărată de către societatea imobiliară Flavus Invest din București, deținută de fondul britanic de investiții Centerra Capital Partner.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă pentru români în străinătate. Vase de croazieră și vânzări
Americanii caută babysitter. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să muncești peste Ocean
Reduceri eMAG laptopuri. Top 10 oferte

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.