Toți cei care vor să își construiască case trebuie să angajeze un diriginte de șantier

Foto: houseprojectsltd.com

Toate personele care vor să își construiască o casă, în mediul rural sau urban, vor fi nevoite să angajeze un diriginte de șantier care să verifice calitatea lucrărilor.

Potrivit unui act normativ publicat la 2 iulie în Monitorul Oficial, măsura se va aplica din 31 august, pentru toate locuințele și anexele gospodărești ridicate în România, scrie avocatnet.ro.

Până acum, legea nr. 10/1995 prevedea obligativitatea angajării unui diriginte de șantier, dar excepta de la regulă locuințele cu parter, cele cu parter plus etaj, dar și anexele gospodărești. Măsura recentă anulează însă aceste excepții.

Concret, și cei care construiesc case la țară – sau care fac lucrări de intervenție la locuințele existente – vor fi obligați să angajeze diriginți de șantier autorizați, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj.

Persoanele care nu vor angaja un diriginte de șantier pentru a verifica execuția lucrărilor vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Proprietarii vor plăti statului o cotă din valoarea lucrărilor

Noua lege dispune că investitorii sau proprietarii vor trebui să vireze o anumită sumă de bani către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

Mai exact, suma va fi echivalentă cu o cotă de 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrărilor pentru realizarea locuințelor noi și a lucrărilor de intervenție la casele existente.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Vă recomandăm și:

Un adevărat miracol medical, în România. Când dragostea de copii învinge cea mai grea boală
TEST. 15 întrebări de la BAC la care ar trebui să știi răspunsul
Muzician român medaliat la una dintre cele mai dure competiții internațional (Video)
Un truc de ținut minte. Cel mai simplu mod de a scăpa de zgârieturile de pe lemn
Locuri de muncă pentru români în străinătate. Vase de croazieră și vânzări
Reduceri eMAG laptopuri. Top 10 oferte

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.