Fenomen rar. O tornadă a lovit o comună din România | VIDEO

tornadă făcăeni
Tornada produsă ieri în Făcăeni. Foto: Captură Digi24

O nouă tornadă a lovit comuna Făcăeni din județul Ialomiţa, la 15 ani de când aici a fost filmat un fenomen similar, anunță Digi24.

Tornada s-a produs aseară. Vijelia puternică a durat aproape două minute, a doborât 60 de copaci şi a distrus numeroase solarii.

În total, au fost afectate douăsprezece gospodării: ţiglele de pe case au fost smulse de tornadă, gardurile au fost distruse, iar copacii doborâți. Refugiul dintr-o stație de autobuz a fost și el luat de vânt.

Ieri, județul Ialomița s-a aflat sub avertizare „Cod galben” de vreme rea.

Făcăeni, o comună din estul județului Ialomița cu o populație de 5.500 de locuitori, a mai fost lovită de o tornadă puternică în august 2002. Atunci, 33 de case au fost distruse complet, iar alte 395 au fost avariate.

3 persoane au murit şi alte 14 au fost rănite. Viteza vântului în vortex a fost de circa 300 de km pe oră, potrivit romanialibera.ro. Tornada de atunci a avut un diametru de 1 kilometru la bază și s-a deplasat pe un traseu de 74 de km.

Iată și imaginile filmate în 2002, tot în Făcăeni:

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.