Topul țărilor din care au venit cele mai multe produse alimentare cu probleme

Comisia Europeană a primit, anul trecut, aproximativ 780 de alerte cu privire la alimentele potențial periculoase aflate deja în magazinele din toată Europa, potrivit Economica.net. Cele mai mari probleme au fost din cauza infestării cu microorganisme patologice precum E.coli sau Salmonella.

Prin Sistemul Rapid pentru Alimente și Furaje (RASFF), creat de Comisia Europeană pentru a asigura securitatea alimentară la nivel global, au fost transmise 3.049 de notificări, din care aproximativ 25% au fost considerate cu mare risc și s-a cerut eliminarea lor imediată de pe rafturi.

Ca o comparație, în 2015 au fost doar 57 de notificări de cazuri de alimente infestate. Cele mai multe alimente cu probleme, pe baza rapoartelor RASFF, provin din China (388 de notificări), Turcia (282 de notificări), India (276 de notificări), Spania (159), Polonia (118) şi Italia (117), potrivit jurnaliștilor Economica.net.

S-au emis 97 de notificări prin care se anunța că sunt nuci și semințe din China contaminate cu aflatoxină. Într-un raport al RASFF se menționează că tot pentru produse alimentare din China „21 de notificări se referă la interdicţii la graniţe, din care 15 urmare a depistării unor certificate false. China este ţara de origine pentru cele mai multe astfel de probleme, astfel că acum se desfăşoară o anchetă pe acest subiect”.

Din India ar fi plecat cantități de legume, fructe, nuci și semințe cu Salmonella (143 de notificări). Din Spania au provenit produse din pește cu mercur, pentru care s-au emis 58 de notificări, iar din Turcia au venit nuci, legume și fructe cu aflatoxină (101 de notificări).

Și România apare în raportul RASFF. Pentru 19 produse din țara noastră s-au trimis notificări și s-a reclamat de 29 de ori că ar fi alimente cu risc.

Cea mai importantă alertă primită de România anul trecut s-a referit la o specialitate de salam produs în Germania și importat de o companie din Irlanda.

Potrivit raportului Comisiei Europene, cele mai mari probleme de securitate alimentară au fost generate de microorganismele patologice (261 de alerte din 745 de notificări), alergeni (114 alerte din 137 de notificări) micotoxine (74 de alerte din 475 de notificări) şi metale grele (73 de alerte).

Fotografia articolului: Frank van Leersum/Flickr (creative commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.