TOP 10. Cele mai bune țări europene în care să îți găsești un job. Surpriza de pe primul loc

La nivel mondial, Europa este unul dintre cele mai bune locuri în care să lucrezi. Totuși, condițiile de muncă și rata șomajului variază destul de mult de la țară la țară, relatează publicația „Business Insider”.

Din acest motiv, site-ul de specialitate Glassdoor a realizat un top al celor mai bune țări europene în care să îți găsești un loc de muncă, folosind date statistice furnizate de Eurostat (organismul Comisiei Europene care se ocupă de statistică) și de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Glassdoor a luat în calcul următoarele criterii:

* Rata generală a șomajului
* Rata șomajului în rândul tinerilor
* Numărul persoanelor care lucrează part time fără să își dorească acest lucru
* Modul în care criza financiară a afectat gradul de ocupare a forței de muncă

Multe dintre statele europene care ocupă primele 10 poziții ale clasamentului sunt țări occidentale bogate, care au economii puternice. Există însă și o mare surpriză.

Iată cum arată clasamentul:

10. Olanda

Această țară a obținut un scor destul de bun, însă „media” generală a fost trasă în jos de faptul că 22% dintre persoanele salariate sunt angajate doar temporar.

9. Finlanda

A obținut doar locul 9 deoarece câmpul muncii a fost afectat de criza financiară: față de 2007, în Finlanda sunt angajați cu 4% mai puțini oameni.

8. Belgia

7. Elveția

6. Germania

Dintre toate țările analizate pentru realizarea acestui clasament, Germania este țara care și-a revenit cel mai bine după criza financiară. În prezent, numărul persoanelor angajate în Germania este cu 2,8% mai mare față de anul 2007.

5. Danemarca

Acest stat a obținut note bune la mai toți indicatorii. Doar 10% dintre tinerii danezi nu au un loc de muncă (pentru comparație, în România rata de ocupare a tinerilor – persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani – a fost de doar 23,5% în martie 2016).

4. Austria

Precum Germania, și Austria și-a revenit după criza financiară și are acum un număr mai mare de angajați decât înainte de izbucnirea crizei.

3. Marea Britanie

2. Norvegia

1. Estonia

Potrivit Glassdoor, Estonia este cea mai bună țară în care să îți găsești un loc de muncă. Micul stat baltic, unde locuiesc numai 1,3 milioane de oameni, a obținut un scor perfect atât în ceea ce privește nivelul de ocupare a forței de muncă (inclusiv la tineri), cât și în cazul muncii part time. Sub 3% dintre cei care muncesc în această țară sunt angajați temporar – adică mai puțin decât în oricare alt stat european.

România nu apare în raportul Glassdoor. Puteți consulta studiul AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.