Thanasi Kokkinakis, noul puști teribil al tenisului

Thanasi Kokkinakis are toate atuurile unui viitor superstar (australianopen.com)
Thanasi Kokkinakis are toate atuurile unui viitor superstar (australianopen.com)

Țineți minte acest nume. Thanasi Kokkinakis e australian, are doar 18 ani, însă nu va mai trece multă vreme până când va juca un rol important în tenisul mondial.

Astăzi, adolescentul născut la Adelaide într-o familie de greci, a reușit să îl învingă pe letonul Ernests Gulbis în primul tur la Australian Open, după un meci de poveste.

Patru ore și șase minute s-au luptat cei doi sportivi. Ernests Gulbis, mai experimentat (26 de ani), care în ultimii ani a arătat un tenis proaspăt, ajungând până pe locul 10 în lume, a scăpat de numeroase ori victoria printre degete, însă Thanasi Kokkinakis nu s-a pierdut nicio clipă cu firea.

Al 11-lea favorit a câștigat cu greu primul set, cu scorul de 7-5. Australianul, care a început anul pe locul 150 în lume, l-a pedepsit pe leton în manșa secundă, impunându-se la zero. A urmat revanșa lui Gulbis: 6-1! În setul patru, letonul a condus în permanență, a irosit câteva mingi de meci, dar s-a prăbușit în tie-break.

Thanasi Kokkinakis a răspuns încurajărilor splendide venite din tribune cu un joc intens, în care strălucește serviciul, dar mai ales forehand-ul. Deplasarea australianului nu e deloc rea, în ciuda faptului are aproape doi metri înălțime.

Beneficiar al unui wild-card la Melbourne, puștiul australian s-a impus cu 8-6 în decisiv și s-a prăbușit pe cimentul australian, cald în ciuda faptului că partida s-a încheiat la ora locală 23.00.

În partida următoare la Melbourne, Thanasi Kokkinakis, care anul trecut era oprit în turul doi de Rafael Nadal, îl va întâlni pe compatriotul său Samuel Groth. Mai mult, în turul trei ar putea da peste un alt australian: Bernard Tomici.

Thanasi Kokkinakis a jucat două finale la juniori, la Australian Open și US Open, în 2013, și le-a pierdut pe ambele. Nu este încă la nivelul superstarurilor care domină de ani buni tenisul mondial, însă poate face parte dintr-o ”generație de aur” în viitor.