Țesături românești tradiționale, pe lista valorilor culturale mondiale UNESCO

FOTO: Maria Neamţu - meşter popular/traditionalromanesc.ro
FOTO: Maria Neamţu - meşter popular/traditionalromanesc.ro

Țesăturile tradiționale de perete specifice României și Republicii Moldova au fost introduse pe Lista Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității.

Anunțul a fost făcut în cadrul comitetului integuvernamental specializat al UNESCO, care se desfășoară în capitala Etiopiei.

În mod tradițional, țesăturile acestea sunt folosite pentru a decora pereții interiori ai caselor, pentru diferite obiceiuri la ceremoniile funerare, la expoziții de profil sau ca parte a zestrei miresei.

În unele zone, tehnicile folosite la războaiele de țesut au suferit anumite modificări, meșteșugarii lucrând în prezent și de acasă. Expresie a creativității, identității și instrument al coeziunii sociale, meșteșugul este transmis din generație în generație în interiorul familiilor, prin intermediul centrelor de meșteșuguri sau cu ajutorul școlilor de profil.

Lista Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității cuprinde peste 366 de obiceiuri din întreaga lume.

„Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Națională, la propunerea României și Republicii Moldova, tradiția românească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității.

A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc”, a transmis președintele Klaus Iohannis prin intermediul paginii sale de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.